Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İki günde iki miting, iki farklı Trump: Önce bölücü, ardından birleştirici

ABD Başkanı Donald Trump’ın Çarşamba ve Perşembe günü yaptığı konuşmalar ABD’nin gündemine oturdu. ABD’nin Phoenix kentinde yaptığı ve yine tepkilere neden olan konuşmasının ardından Trump’ın bir sonraki gün yaptığı konuşması, ‘düne göre taban tabana zıt’ yorumlarına neden oldu. Phoenix’te yaptığı konuşmada Trump, her ne pahasına olursa olsun Meksika sınırına duvar öreceğini söylerken basını da çok sert ifadelerle eleştirmiş ve basın mensupları için “ülkesini sevmeyen kötü insanlar” demişti.

Trump: “Meksika duvarı için gerekirse hükümeti kapatırım”

Trump 80 dakika süren konuşması sırasında ayrıca Meksika sınırına inşa edilmesi planlanan duvar ile ilgili de konuşmuştu.Her ne pahasına olursa olsun o duvarın inşa edilmesi gerektiğine vurgu yapan Trump, “Hükümeti kapatmam gerekse bile o duvarı inşa edeceğim” demişti. Trump’ın Meksika sınırına inşa etmeyi planladığı duvarın maliyetinin ne olacağı ve hükümet bütçesinden nasıl karşılanacağı büyük tartışma yaratıyor. Tartışmanın en önemli noktası ise Kongre’nin bütçe için gereken onayı vermemesi halinde hükümetin işlemez hale gelme ihtimali.

https://www.youtube.com/watch?v=yBR6d4U0XV8

Öte yandan Trump konuşması sırasında nefret söylemiyle ilgili olarak kendisine yöneltilen suçlamalara yanıt vermişti.

Medyayı suçlayan Trump, gazetecilerin beyazların üstünlüğünü savunan gruplara karşı söylemini yanlış konumlandırdığını ifade etmiş, konuşmasından sonra attığı tweetlerinde ise Phoenix’e gelen 15 bin kişiye teşekkür etmişti:

“Medya sadece nefret söylemi kullanan gruplara yer vermekle kalmıyor, sokaklarımızdaki çete şiddetine de gözlerini kapatıyor”.

Öte yandan Trump’ın Phoenix kentinde düzenlenen konuşması sırasında dışarıda protesto düzenleyen vatandaşlara da polisin biber gazı ile müdahale etmesi de tartışmalara neden oldu. Polis göstericilere dair bir sayı vermezken, Arizona medyası binlerce kişinin protestolara katıldığını söyledi.

Trump: “Tek vatan, tek devlet ve tek milletiz”

Trump, Perşembe günü de Nevada eyaletinin Reno şehrinde kendisine destek verenlerle bir mitingte biraraya geldi. Amerikan Lejyonu adlı Savaş Muharipleri Dernekleri Genel Kurulu’nda yaptığı ve prompterdan okuduğu konuşmasında Trump, “Bizleri bölen yaralarımızı iyileştirme zamanı geldi. Artık bizleri birleştirecek, yeni bir birlik sağlayacak ortak değerleri bulmalıyız. Bizler tek devlet, tek vatan ve tek milletiz” dedi.

Çarşamba günü medyaya çatan, Meksika duvarını gündeme getiren ve hükümeti kapamakla tehdit eden Trump’ın bir sonraki gün birlik çağrısı yapması da “bir gününün bir gününe tutmadığı” yönünde yorumlara sebebiyet verdi.

Öte yandan Trump’ın Çarşamba günkü tartışmalı konuşmasını New York Times gazetesi “Demokratlara bir hediye” olarak yorumladı ve Demokrat Kongre üyelerini harekete çağırdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.