Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Teksas’ta kimyasal tesiste patlama oldu

ABD’de Teksas eyaletinin günlerdir boğuştuğu Harvey Fırtınası’nın yıkımları sürüyor. Sel suları altında kalan ülkenin en büyük dördüncü şehri Houston yakınlarında bulunan bir kimyasal tesiste patlamalar yaşandığı bildirildi. Reuters’in yerel televizyon kanalına dayandırdığı haberine göre, kimyasal tesiste iki patlama oldu. Tesisin sahibi olan şirket, günün erken saatlerinde burada patlama yaşanmasının ve ardından yangın çıkmasının beklendiğini açıklamıştı.

Harvey Fırtınası’nın getirdiği aşırı yağışların ardından Crosby bölgesinde bulunan Arkema adlı tesisin, soğukta korunması gereken kimyasal içerikleri soğutma kapasitesini yitirdiği belirtiliyor.

Tesisin sahibi olan şirketten yapılan açıklamada, patlamayı engelleme ihtimali olmadığı belirtilmişti.

Fırtına ve sel nedeniyle en az 33 kişi hayatını kaybettiği Houston bölgesinde, faaliyet gösteren petrol rafinerileri kapatılırken, enerji tedarikinde de kesintiler yaşanıyor.

Arkema kimyasal tesisinde üretim, fırtına başlamadan önce durdurulmuştu. Şirketten yapılan açıklamaya göre, yağmur nedeniyle tesisi su bastı ve bu da elektriklerin kesilmesine neden oldu. Yedek jeneratörlerin de su altında kalması nedeniyle tesis devreye giremedi.

Tesis, tıbbi ilaçlardan inşaat malzemelerine kadar pek çok ürünün imalatında kullanılan ve yüksek ısıda tehlikeli olma özelliği taşıyan organik peroksit üretiyor.

Şirketin yönetim kurulu başkanı Richard Rowe, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Çıkacak yangın muhtemelen benzinle başlayan büyük bir yangına benzer… Yangın büyük olacak ve patlama meydana gelecek” dedi.

Rowe, yangın sonucu meydana gelen siyah dumanın deriye, gözlere ve ciğerlere zararlı olabileceğini de söyledi.

Rowe, “Tesisteki yüksek su seviyesi ve elektriğin olmaması , bize bunu engelleme şansı vermiyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.