Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Birliği, Türkiye konusunda ikiye bölünmüş durumda

Avrupa Birliği dönem başkanı Estonya’nın başkenti Tallinn’de AB dışişleri bakanları bir araya geldi. Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin gündeme geldiği buluşmada Estonya Dışişleri Bakanı Sven Mikser, Türkiye ile müzakerelerin devam edip etmeyeceği konusunda bu yıl içinde bir karar alınmasını beklemediğini söyledi.

Dönem başkanı Estonya’nın başkenti Tallinn’de Perşembe günü başlayan AB dışişleri bakanları toplantısının resmi gündeminde olmamasına karşın Türkiye konusu gazeteciler tarafından katılımcılara yöneltildi.

AB Komisyonu’ndan 2018’den önce Türkiye’nin üyelik için gerekli koşulları sağlayıp sağlamadığıyla ilgili bir değerlendirme beklemediklerini belirten Bakan Mikser, müzakerelerle ilgili nihai kararın da bu değerlendirme temelinde alınacağını söyledi. Mikser, “süreçle ilgili oldukça ihtiyatlı adımlar atılması ve acele karar alınmaması” yönünde uyarıda bulundu.

mikser
(Estonya Dışişleri Bakanı Sven Mikser)

Mikser, Türkiye’nin müzakerelerin geleceğinden bağımsız olarak mülteci krizi, Ortadoğu güvenliği ve NATO üyesi olarak konumu itibariyle birçok siyasi konuda AB için her zaman önemli bir müttefik olarak kalacağının da altını çizdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki katılım müzakerelerinin durdurulması için diğer liderlerle temasa geçeceğini açıklamasının ardından bu konunun Ekim ayındaki liderler zirvesinde ele alınması bekleniyor.

Almanya’nın önerisine Avusturya ve Lüksemburg destek verirken, Fransa, Finlandiya ve Litvanya gibi ülkeler ise Türkiye’nin göç krizi ve IŞİD ile mücadelede kilit rol oynamasından dolayı bu öneriye sıcak bakmıyor.

Almanya Dışişleri Bakanı: “Almanya, Türkiye konusunda kırmızı çizgisine ulaştı”

Tallinn’deki toplantıya katılan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de Alman hükümetinin Türkiye politikasında rotasını tamamen değiştirdiği yönündeki iddiaları reddetti. Gabriel, Türkiye’nin giderek artan bir hızla AB’den uzaklaştığını, insan haklarını hiçe saydığını, hukuk devletini sorgulanabilir hale getirdiğini ve gazetecileri tutukladığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Nazi benzetmesine ve yaşanan diğer siyasi gerilimlere karşın Almanya’nın uzun bir süre bu provokasyonlara karşı soğukkanlılığını koruduğunu belirten Bakan, “artık Almanya’nın kırmızı çizgisine ulaştığını ve hiçbir şey olmamış gibi yola devam edemeyeceğini” söyledi.

Finlandiya ve Litvanya Dışişleri Bakanları ise Türkiye ile müzakerelerin durdurulmasına kesin bir dille karşı çıktı. Problemlerin çözümü için Ankara ile diyaloğun en etkili yöntem olduğunu belirten Finlandiya Dışişleri Bakanı Timo Soini, “Türkiye’de insan hakları konusunda sorunlar yaşandığını biliyoruz. Ancak müzakerelerin sonlandırılmasından yana değilim” dedi.

Müzakerelerin tamamen kesilmesi için Avrupa Birliği içinde oybirliği şartı aranıyor. Ancak bir diğer ihtimal olan müzakerelerin askıya alınması için 28 üye devletten en az 16’sının “evet” oyu vermesi yeterli. Müzakerelerin yeniden devamı için ise yine oy birliği ile karar alınması gerekiyor.

Tallinn’de bugün Avrupa Birliği dışişleri bakanları gayriresmi toplantısının ikinci oturumu düzenlenecek. Toplantıya Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik de katılacak.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.