Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan: “Varlık Fonu’nu reorganize etmemiz şart”

Geçen yıl kurulan Türkiye Varlık Fonu (TVF) Başkanı Mehmet Bostan dün itibarıyla görevden alındı. Bostan, 3 Kasım 2016’da Varlık Fonu başkanlığına atanmıştı. Bostan’ın görevden alınmasının ardından TVF Yönetim Kurulu’nda çekişmeler yaşandığı iddia edildi, fonun başkanlığına Himmet Karadağ’ın vekaleten atandığı belirtildi.

Ağustos 2016’da kurulan TVF’ye devredilen varlıkların 160 milyar dolar, özkaynağının da 35 milyar dolar olduğu açıklanmıştı. Ziraat Bankası, BOTAŞ, TPAO, PTT, Borsa İstanbul ve Türksat’ın sermayelerinde bulunan Hazine’ye ait hisselerin tamamı, Türk Telekom’un yüzde 6.68 oranındaki hazineye ait hissesi ile Eti Maden ve Çaykur TVF’ye devredilmişti. Fonun yönetim kurulunda Yiğit Bulut, Kerem Alkin, Himmet Karadağ ve Oral Erdoğan yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Varlık Fonu’nda hedeflenen yere varılamadığını belirtti ve “Bu olmayınca sayın Başbakan, Varlık Fonu ona bağlıdır. Cumhurbaşkanı olarak benimle herhangi bir bağlantısı yoktur ama biz bunları istişaresini yaparak bu konuda kararımızı alırız. Gelişmeleri gördük, böyle yürümeyeceğine karar verdik. Sayın Başbakan da bu konuda adımını attı, hayırlı olsun diyeceğiz. Varlık Fonu’nu bizim yeniden bir reorganize etmemiz şart. Kazakistan dönüşü o adımları atacağız” dedi. Bloomberg’in iddiasına göre ise TVF’deki varlıkların nasıl kullanılacağı yönetim kurulunda tartışmalara yol açtı.  

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Danışmanı Hatice Karahan, konuyla ilgili “Bundan sonra neden bir değişim yapıldı, nasıl ilerler hiç birimiz net bir bilgiye sahip değiliz. Ama kişilerden ziyade Varlık Fonu’nun Türkiye’ye yapacağı hizmetler önemli olacaktır. Burada amaca odaklanmak önemli” diye konuştu.

Sabah Gazetesi’nde Okan Müderrisoğlu geçtiğimiz gün TVF’nin tıpkı MİT gibi Cumhurbaşkanı ile doğrudan ilintili hale getirilmesi gerektiğini belirtirken, Yiğit Bulut Bloomberg’deki iddiaya dair bugünkü köşesinde “Dün küresel Bloomberg kuruluşu, ekranlara ‘sözde analiz’ adında bir haberi geçerek, aklınca Türkiye’ye operasyon yaptı. İçinde geçen detaylar tamamen uydurma, hayal ürünü, iftira olduğu gibi Türkiye içinden de beslendikleri kesin” diye yazdı.

Fon denetimden ve kanunlardan muaf

Fonun büyümeye yüzde 1.5 katkı yapacağı iddia edilirken, Çiğdem Toker, TVF’de şeffaflık olmadığına vurgu yaptı ve “Devasa kamu şirketlerini OHAL rejimi marifetiyle devralan TVF’nin, geliri gideri, nereye ne harcadığı, kimden ne aldığı ve nasıl denetlendiğine dair sorular hâlâ cevapsız. Söyleyin hadi: TVF’nin bir yılda nereye harcadığını bilmeden, büyümeye yüzde 1.5 katkı yapacağına nasıl inanacağız?” dedi.

Denetimden muaf olan TVF aynı zamanda Kamu İhale Kanunu, Taşıt Kanunu, Basın-İlan Kanunu, Rekabet Kanunu ve tüm mevzuatlardan da muaf. Kuruluşundan itibaren fonun gelirlerinin nereye, ne kadar harcandığı konusunda hiçbir bilgi paylaşılmadı.  Ümit Akçay fonla ilgili yazısında “Fonun etkinlik alanı çok geniş tanımlanmıştır, dolayısıyla net bir amacı yok. Genel bir ekonomi planından bahsetmek mümkün değil.” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.