Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Harvard, ABD ordusunun belgelerini sızdıran Manning’i ders vermeye çağırdı, tepkiler üzerine vazgeçti

ABD’deki Harvard Üniversitesi, Irak ve Afganistan savaşlarının mahiyetini ifşa etmek suçuyla 35 yıllık hüküm giyen ve ABD eski Başkanı Obama’nın cezasını indirmesi sonucunda bu yılın Mayıs ayında tahliye olan Chelsea (Bradley) Manning’e yaptıkları misafir öğretim üyeliği teklifini geri çekti.

Harvard Üniversitesi’nin bu kararı, CIA Direktörü Mike Pompeo’nun, Chelsea Manning’in davet edilmesini protesto etmesi üzerine aldı. Pompeo, Manning’i “bir hain”,  davet edilmesiniyse “utanç verici” olarak nitelendirerek küresel güvenlik hakkında Harvard Üniversitesi’nde vereceği bir konuşmayı iptal etmişti.

Harvard Üniversitesi’nin Siyasal Bilimler Enstitüsü’nde konuşma vermesi için çağrılan misafir öğretim üyelerinin arasında Manning’in yanı sıra Donald Trump’ın eski basın sözcüsü Sean Spicer ve Trump’ın eski kampanya yöneticisi Corey Lewandowski de bulunuyor.

Pompeo’nun kararıyla aynı gün, CIA’in eski Direktör Yardımcısı Mike Morell’de Harvard Üniversitesi’ndeki misafir öğretim üyeliği görevinden istifa etti. Morrell, üniversiteye yolladığı istifa mektubunda “Gizli bilgileri sızdırmaktan hüküm giymiş bir suçluyu onurlandıran bir organizasyonun parçası olamam” dedi.

Siyasal Bilimler Enstitüsü John F. Kennedy School’un dekanı Douglas Ermendorf, üniversitenin kararıyla ilgili yaptığı açıklamada “Chelsea Manning’in misafir öğretim üyesi olarak davet edilmesi bir hataydı. Sorumluluğu kabul ediyorum” dedi.

WikiLeaks web sitesine gizli belgeler verdiği şüphesiyle Mayıs 2010’da Irak’ta tutuklanan ABD Silahlı Kuvvetleri askeri Manning, idam cezasıyla sonuçlanabilen en ciddi suçlardan biri olan “düşmana yardım etmek” de dahil olmak üzere toplam 22 suçtan yargılanmıştı.

Askeri mahkeme tarafından 700 bini aşkın belge, video, diplomatik belge ve savaş bilgisini WikiLeaks’e sızdırarak ABD tarihinin en büyük gizlilik ihlali nedeniyle 2013 yılında suçlu bulunan 29 yaşındaki Edward Manning, hapse girmeden önce Bradley olan adını Chelsea olarak değiştirmiş, hormon tedavisi görmüş ve Eylül 2016’daysa ameliyatla cinsiyetini değiştirmişti. Kansas’ta tutulduğu erkek hapishanesinde iki kere intihara kalkışan Manning,  bir kere de açlık grevine girmişti.

Manning, ulusal savunma iletişim bilgilerini yetkisiz bir kaynağa vermek suçuyla yedi yıl önce tutuklanmış, Ağustos 2013’de mahkum olmuştu. Normal şartlarda 2045’te tahliye olması gereken Manning Obama’nın aldığı ceza indirimi kararı sonucunda 17 Mayıs günü serbest kalmıştı.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.