Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, Erdoğan’ın korumalarına silah satışını geri çekti

Cumhurbaşkanlığı korumalarının kullanması için ABD ile yapılan silah anlaşması, Trump yönetimi tarafından geri çekildi. ABD’de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan karara tepki gösterdi.

ABD Dişişleri Bakanlığı, kongreye verdiği silah satış bildirisini geri çekti. Böylelikle, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korumalarının kullanması için bu yılın başında ABD’li bir silah şirketi ile yapıldığı söylenen 1,2 milyon dolar değerindeki yarı otomatik silah satış anlaşması yürürlükten kalkmış oldu.

ABD’de bulunan Erdoğan, bu gelişmeyi, ABD’li PBS kanalına verdiği mülakatta değerlendirdi.

“Trump yönetiminin silah satış tasarısını geri çekme kararına inanamadıklarını” söyleyen Erdoğan, ABD yönetiminin PKK’nın Suriye’deki uzantısı olan YPG’ye yaptığı silah yardımını hatırlatarak, “Biz paramızla sizlerden silah alamazken siz niçin parasız olarak bu terör örgütlerine bu silahları veriyorsunuz?” diye sordu.

Erdoğan aynı zamanda, “Biz bu sorularımızın cevabını bulamadığımız için stratejik ortak olarak bundan üzüntü duyuyoruz” dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 Mayıs’taki ABD gezisi sırasında yaşanan “koruma krizi” sebebiyle ABD’ye korumalarını götürememişti.

Washington Post: “Silah satışının engelleneceğine dair bir tehdit, yaşananların bedeli olacağını hatırlatır”

ABD’nin saygın gazetelerinden Washington Post’ta iki gün önce çıkan Türkiye ile ilgili başyazı da bu konuyla ilgiliydi. Washington Post’un başyazısında şöyle dendi:

“Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın (Mayıs ayındaki) Washington ziyareti sırasında Türk korumaların barışçıl protestoculara karşı şiddet içeren saldırısının üzerinden geçen dört ayda hiçbir şey, Türkiye hükûmetinin Amerikan topraklarında demokratik ilkelere yapılan bu saldırı konusunda sorumluluk almasını sağlayamadı. Ne Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen protestolar, ne Kongre’de her iki partinin birden kınaması ne de Türk güvenlik yetkilileri hakkında iddianame hazırlanması. Belki de belirli silahların satışının engelleneceğine dair bir tehdit, böylesi bir gaddarlığın bedeli olacağını ifade etmenin daha anlamlı bir yolu olur

Erdoğan’ın (korumalar hakkındaki) iddianameler konusunda ‘Amerika’da adaletin nasıl çalıştığının çok açık net skandal ifadesidir’ demesi, kendi ülkesinde muhalefet hakkında, özgür basına ve bağımsız yargıya karşı gaddarca sergilediği saygısızlıkla örtüşüyor.”

Söz konusu tasarıyı hazırlayan Demokrat Senatör Chris Van Hollen’in “ABD’li vergi mükelleflerinin ödediği dolarların, Türkiye ve ABD’deki muhaliflere karşı kullanılmasını istemiyoruz” sözlerini de hatırlatan Washington Post, başyazısını şu cümleyle bitirdi: “Kongre tasarıyı onaylamalı ve Başkan Trump da imzalamalı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.