Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump diz çöken futbolculara küfretti, protestolar büyüdü

ABD’de bazı futbolcuların ırkçılığı protesto için milli marş sırasında diz çökmesine Başkan Donald Trump’ın verdiği küfürlü tepki sonrası protestolar yayılıyor.

_97993740_gettyimages-852932270

Donald Trump geçtiğimiz Cuma günü yaptığı konuşmada, ırkçılığı protesto için milli marş sırasında diz çöken Amerikan futbolu oyuncularını hedef aldı. Söz konusu diz çökme protestosu ilk olarak 2016 yılında ünlü futbolcu Colin Kaepernick tarafından ırkçı olayları protesto etmek için yapılmış, zamanla diğer oyuncular da Kaepernick’e katılmıştı.

Protesto yapan futbolcular hakkında küfürlü ifadeler kullanan Trump, Amerikan Futbol Ligi (NFL) organizatörlerinin bu futbolcuları kovması gerektiğini söyledi. Trump’ın bu konuşması sonrası, protestolar beyzbola da sıçradı. Oakland takımı oyuncusu Bruce Maxwell, karşılaşma öncesi ABD milli marşı sırasında diz çöktü. Maxwell’in kulübü ise, adeta oyuncusuna destek çıkarak Twitter hesabından “bütün oyuncularının anayasal haklarının ve ifade özgürlüğünün arkasında durduklarına” ilişkin bir mesaj yayınladı.

Ekran Alıntısı

Pazar günü Trump protestolara ateş püskürmeye devam etti. Trump, Twitter’da şöyle bir mesaj paylaştı: “Eğer Amerikan Futbol Ligi hayranları, oyuncular ülkeye ve bayrağa saygısızlık etmeyi bırakana kadar maçlara gitmeyi reddederse, değişimin hızlandığını görecekler. Ya kovun ya da uzaklaştırın!”

Bu açıklamalar sonrası ise, Pazar günü Londra’da Wembley Stadyumu’nda oynanan Jacksonville Jaguars ile Baltimore Ravens arasındaki karşılaşmada tam 25 oyuncu diz çöktü. Jacksonville Jaguars’ın sahibi Shahid Khan ile koçlar ve bazı oyuncular da kol kola girerek  protestolara katıldı.  Daha sonra, New Jersey’de karşılaşmaya çıkan bazı Miami Dolphins oyuncuları siyah tişörtler giyerek Kaepernick’e destek verdi.

Miami Dolphins offensive tackle Laremy Tunsil (67), Maurice Smith (27), Jarvis Landry (14) lock hands with teammates during the playing of the national anthem before an NFL football game against the New York Jets Sunday, Sept. 24, 2017, in East Rutherford, N.J. (AP Photo/Seth Wenig)

Protestoların yayılması üzerine Trump’tan cevap gecikmedi. ABD Başkanı yine Twitter üzerinden bu kez şöyle bir mesaj paylaştı: “Milli marş ve ülkemiz için harika bir dayanışma. Kolları birleştirerek ayakta durmak iyidir, diz çökmez kabul edilemez. Kötü reytingler”

LeBron James’ten Trump’a: “Seni serseri”

NBA şampiyonu Golden State Warriors’ın yıldız oyuncusu Stephen Curry’nin Beyaz Saray’a gitmeyeceğini açıklaması sonrası Trump’ın takıma yaptığı daveti geri çekmesi de basketbol camiasında tepki yarattı.

LeBron James,  Trump’a ithafen “seni serseri. Stephen Curry gelmeyeceğini zaten açıklamıştı. Yani ortada davet falan yok. Beyaz Saray’ı ziyaret etmek sen oraya gelene kadar bir onurdu” şeklinde bir tweet attı. NBA oyuncusu Robin Lopez de Warriors’a hitaben şu mesajı paylaştı: “Merak etmeyin. Birkaç ay içinde Donald Trump’ın kendisi de Beyaz Saray’ı ziyaret edemeyecek”

lebron-james-says-he-has-never-seen-anybody-like-stephen-curry-play-basketball

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.