Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Üniversiteye giriş sistemi değişti: Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı geliyor

YÖK Başkanı Yekta Saraç üniversiteye yeni giriş sistemini açıkladı. Saraç’ın açıklamasına göre yeni sistemin adı ‘Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’ olacak. Sınav tek günde 2 ayrı oturumda gerçekleştirilecek.

Yükseköğretim Kurumu Başkanı Yekta Saraç yaptığı basın toplantısında 2018-2019 eğitim yılında yükseköğretime giriş sınavının isminin değişeceğini açıkladı ve yeni sistem hakkındaki bilgileri kamuoyuyla paylaştı. Yeni sisteme göre 4 aya yayılan sınav takvim süreci sone erecek ve sınav tek hafta sonunda  gerçekleştirilecek. Yekta Saraç “Yeni sistemde sınavlar Haziran ayında bir hafta sonunda 2 oturumda yapılacak” dedi.

Yeni sistemin adı: Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı

YÖK Başkanı Saraç açıklamasında şunları ifade etti: Sınavın adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak değiştirilecek. Adaylar iki ayrı teste katılacak. İlk oturum Türkçe ve temel matematikten oluşacak. Sınav Haziran ayında bir hafta sonu yapılacak. İkinci oturum aynı gün öğleden sonra Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri sınavları yapılacak.Dil sınavı Pazar günü uygulanacak. Yabancı Dil’de soru sayısı 80 olarak belirlenmiş durumda.

‘Tercih için en az 150 puan zorunlu’

Birinci oturum bütün adaylar için zorunlu olacak ve sorular MEB’in ortak müfredatından oluşacak. İlk oturumda 40 Türkçe, 40 Matematik sorusundan oluşacak. İlk oturumdan sonra adaylar için öğlen arası verilecek. Türkçe ve Matematik sorularının ağırlığı eşit olacak. İlk oturuma giren adaylar ön-lisans bölümlerinden tercih yapabilecek. Tercih için adayların en az 150 puan alması gerekiyor. İlk oturumdan 180’den fazla puan alan adaylar lisans bölümlerinden tercih yapabilecek. Temel Yeterlilik Testi’nden alınan 200 puanın 2 yıllık geçerliliği olacak. Adaylar isterse bir sonraki sene puanlarını kullanabilecekler. Adayların aynı puanı kullanabilmeleri için tercih yapmamış olmaları gerekiyor.

Sınav tarihi ve soru sayısı açıklandı

İkinci oturumda Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya’dan 40, Sosyal Bilimleri 40, Matematik 40 ve Fen Bilimleri 40 sorudan oluşacak. Oturumların süresi daha sonra belirlenecek.

İkinci oturumda Sözel Bölümler için Edebiyat-Coğrafya’nın yüzde 50 Sosyal Bilimlerin yüzde 50 ağırlığı olacak. Sayısal için Matematik yüzde 50, Fen Bilimleri yüzde 50, Eşit ağırlıkta da Matematik ve Türkçe yüzde 50 ağırlıklara sahip olacak.

Lisans yerleştirme puanı hesaplanırken Temel Yeterlilik Testi’nin ağırlığı yüzde 40, ikinci oturumun ağırlığı yüzde 60 olacak.  Yeni sistemde sınavlar Haziran ayında bir hafta sonunda 2 oturumda yapılacak

Puan türleri 5’e düşürülüyor

Mevcut sistemde 18 olan puan türü sayısının 5’e düşürüleceğini ifade eden Yekta saraç yeni sistem hakkında şu açıklamayı yaptı:  Aksayan tarafları giderecek, öğrenciler üzerindeki stresi azaltacak, daha yalın bir sistem için gerekli düzenlemenin Türkiye’ye kazandırılmasının kaçınılmaz olduğu gerçektir. Lise eğitimi, yükseköğretim de dahil, eğitimin bel kemiğidir. Yeni düzenleme ile sınavı bir hafta sonunda başlatıp bitirmeyi planladık.

Şu an var olan 18 puan türü yeterlilikleri sağlamak açısından önemli işlev görse de süreyi zorlaştırmaktadır. Bazı puan türleri arasında akademik farklılık az olarak ortaya çıkmaktadır. 18 puan türünde azaltmaya gidiyoruz fakat her bir puan türünde Türkçe ve Matematik katkısı olacaktır. Bu vurgu diğer müfredatın sorulmayacağı anlamına gelmemelidir. Milli eğitim müfredatı esas alınacaktır.

Yeni sınav sistemi ne zaman uygulanacak?

YÖK Başkanı Saraç yeni sınav sisteminin bu yıl ilk sınavda uygulanacağını açıkladı ve “Hiç vakit kaybetmek istemiyoruz” dedi. Saraç sınava giriş saati ile ilgili ise “Sınava giriş saati konusunda ÖSYM ile görüştük. Bu yıl biraz daha esnek olacak.” açıklamasını yaptı.

Yekta Saraç sınav süresine ilişkin şu açıklamayı yaptı: Stres yaşamamaları için gereken sürenin tespiti hususunda hem eğitim bilimcilerden hem de psikologlardan görüş alıyoruz.Birinci oturum çok m daha kısa bir müddet olacak.

Toplamda bütününde soru başına düşen dakika hesaplarına baktığımızda bu 2006-2009 yılları arasında bir dakika idi. Daha sonra 1,5-1,7 arasında süre veriliyordu. Önceliğimiz adaylarımızın rahat ve huzur içinde bu sınavı yapacak süreye sahip olmaları.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.