Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Birleşmiş Milletler’in gizlediği “Arakan’da açlık” raporu

İngiliz the Guardian gazetesi, Birleşmiş Milletler’in (BM) Myanmar’da soykırım tehdidi ile karşı karşıya olan Rohingyalar’la ilgili kritik bir raporu hasır altı ettiğini yazdı. Gazetenin özel haberine göre, BM’ye bağlı Dünya Gıda Programı, Arakan’daki nüfusun açlıktan kırıldığını ortaya koyan bir rapor hazırlamış ve internetten yayınlamıştı. Ancak Myanmar yönetimi BM’den raporun geri çekilmesini talep etti. Guardian, talebin kabul edildiğini ve şimdi ilgili internet sayfasında Dünya Gıda Programı ile Myanmar hükümetinin yeni bir rapor üzerinde çalıştıklarına dair bir açıklama yer aldığını yazıyor. Açıklamada önceki rapordan hiçbir şekilde alıntı yapılmaması gerektiği de yer alıyor.

Dünya Gıda Programı’nın temmuz tarihli altı sayfalık raporuna göre, 5 yaşın altında 80 binden fazla çocuk, açlığa bağlı hızlı kilo kaybı nedeniyle ölümle yüzyüze. Raporda inceleme yapılan yerleşimlerden birinde, insanların 24 saatten uzun süredir hiçbir şey yemediği, zira kesif bir kıtlık olduğu ve en az 225 bin kişinin acil gıda yardımına muhtaç olduğu yazıyor.

arakan3

BM bir süredir 1 milyon 100 binlik Rohingya nüfusa uygulanan zulme duyarsız kalmakla ve Myanmar Hükümeti’ne yeterince baskı yapmamakla suçlanıyor. BM’in Myanmar’daki en üst düzey temsilcisi Renata Lok-Dessallien ay sonunda ülkeden ayrılıyor. Lok-Dessallien de, ülkedeki Müslüman Rohingya nüfusun maruz kaldığı insan hakları ihlallerine ilişkin olarak bizzat kendisinin talep ettiği, BM’nin ülkede stratejisine sert eleştiriler içeren bir başka raporu sümen altı etmekle suçlanıyor.

Fotoğraflar: Kevin Frayer

arakan4

arakan7

arakan6

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.