Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tacize uğrayan oyuncuların itiraflarının ardından Fransa’da da kadınlar, sokakta, işyerinde uğradıkları tacizi konuşuyor

Geçtiğimiz hafta sosyal medya üzerinden ünlü kadın oyuncular dizi halinde film yapımcısı Harvey Weinstein tarafından uğradıkları tacizi açıkladı. Müzisyen Björk’te geçmişte yönetmen Lars Von Trier’in tacizine uğradığını açıkladı. Taciz ve tecavüz iddialarının ardından Weinstein’in Akademi üyeliği iptal edildi.

Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow ve Rose McGowan gibi isimleri de içeren sinema dünyasındaki itiraf dalgasından sonra Fransa’da da twitter üzerinden kadınlar iş yerinde uğradıkları tacizcilerin isimlerini ve taciz hikayelerini paylaşmaya başladı. Sandra Muller isimli fransız gazeteci, kadınları twitter üzerinden  #balancetonporc başlığı altında iş yerinde uğradıkları tacizi, isim ve davranışla paylaşmalarını istedi ve pazar günü başlık Fransa’da birinci tüm dünyada üçüncü sırada yer aldı.

 

Pazar günü Başkan Emmanuel Macron, bir televizyon programındaki söyleşisinde, Weinstein’ın Onur Madalyası’nın alınması gerektiğini ve cinsel şiddetin yasalarla daha iyi tanımlanması ve yaptırımlarının olması gerektiğini söyledi.

Pazartesi günü ise, Cinsiyet Eşitliği Bakanı Marlène Schiappa, kadınların sokakta takip, ıslık ve ısrarcılıkla uğradıkları tacizin yasal olarak cezalandırılması için parlamentoya gelecek yıl tasarı sunulacağını açıkladı. RTL radyoya konuşan Schiappa, takip etme, ısrarcı bir şekilde telefon numarası isteme gibi durumların da taciz olarak tanımlanması gerektiğini söyledi.  Her yıl Fransa’da 84 bin tecavüz, 220 bin cinsel saldırı vakasının yaşandığının altını çizdi.

Sunulacak olan yasa tasarısı, çocukken tacize uğrayan kişilere geçmişe yönelik şikayette bulunma, reşit olmayanlarla cinsel birlikteliği zorlaştırma gibi konuları içeriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.