Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Melih Gökçek: Emir demiri kesti, 25. yılını göremeden gitti

….Melih Gökçek, Cemil Çiçek, Taha Akyol, Aykut Edibali, Prof. Dr. Mustafa Erdoğan, Halil Şıvgın, Atilla Yayla, Ali Müfit Gürtuna, Ahmet Taşgetiren, Ömer Vehbi Hatipoğlu, Hüseyin Gülerce, Ahmet Taşgetiren, Burhan Özfatura, Hamza Türkmen, Altan Tan….

Melih Gökçek ilk sırada gelmese de yukarıdaki isimler 1960’ların sonlarından 1980’e kadar çeşitli dönemlerde “Yeniden Milli Mücadele Hareketi” içinde yer alanlar.

Her ne kadar Melih Gökçek resmi biyografisinde bahsetmese de katıldığı ilk siyasi oluşum “Yeniden Milli Mücadele Hareketi”ydi. Hareketin diğer mensuplarından Ahmet Taşgetiren yazısında bu yol arkadaşlığını uzun uzun yazmıştı.

“Melih Gökçek benim arkadaşım. Bu yollarda beraber yürümüşlüğümüz vardır. Cins bir kafadır.  İstanbul’da Yeniden Milli Mücadele dergisinde birlikte çalıştığımız günlerde, Eminönü’nden bekâr evimizin bulunduğu Üsküdar’a geçinceye kadar vapurda on tane proje ürettiğine tanık olmuşumdur.”

O dönemlerde sol karşıtı sağcı gençlerin örgütü olan “Yeniden Milli Mücadele Hareketi”nin öne gelen isimlerinden Cemil Çiçek 2002 yılında Mustafa Karaalioğlu’na verdiği söyleşide hareketin devletin ilgisi ve bilgisi dahilinde kurulduğunu söylemişti:

“Yeniden Milli Mücadele devletin ilgisi ve bilgisi dâhilinde kurulan bir teşkilattır. Ben orada belli bir süre bulundum ve neticede bazı şeyleri de görüp en erken ayrılanlardanım… O neviden gruplar, günün soğuk savaş şartları altında kıymet-i harbiyesi olan gruplardı zaten.” 

1980 darbesine kadar düzenli dergi çıkaran sağcı gençler içinde örgütlenen hareket darbe sonrasında zayıfladı ama hareket mensupları darbe sonrasında siyaset sahnesinde yer almaya başladı. Bunlardan biri de 36 yaşında Anavatan Partisi’nden Ankara Keçiören Belediye Başkanı seçilen Melih Gökçek’ti.

Ekran Resmi 2017-10-16 16.26.00

Melih Gökçek’in Keçiören Belediye Başkanı olduğu yıllar

1989’da seçim kaybetti

Melih Gökçek, 1984 yılında başlayan 33 yıllık siyasi hayatının üç yılını milletvekili, iki yılını da kamu görevinde geçirdi, 28 yıl belediye başkanlığı yaptı. Bunun 23 yılı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunda geçti. Melih Gökçek hayatında bir defa 1989 yılında seçim kaybetti. Keçiörenliler 1989 yılında Gökçek yerine SHP adayı Hamza Kırmızı’yı Keçiören Belediye Başkanı seçti. Siyasette ilk yenilgisini alan Melih Gökçek iki yıl sonra yani 1991 yılında yapılan genel seçimde Refah Partisi’nden milletvekili oldu ve o tarihten sonra siyasette hep kazandı.

Ekran Resmi 2017-10-16 16.26.53

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ile yıldızı barışmayan Gökçek RP’den milletvekili adayı oldu

1991’de milletvekili seçildi

1948 yılında Ankara Keçiören’de doğan Melih Gökçek beş yaşına kadar Ankara’da yaşadı. Avukat olan babası işi nedeniyle Gaziantep’e taşınınca Gökçek, ilk orta ve lise yıllarını Gaziantep’de geçirdi. 1967 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni kazanan Gökçek tekrar Ankara’ya döndü. Mülkiye’nin ardından Gazi Üniversitesi Gazetecilik Meslek Yüksek Okulu’nu bitirdi. Kısa süre gazetecilik yapan Gökçek, Çalışma Bakanlığında Özel Kalem Müdür Yardımcılığı yaptı. Babası Gaziantep Adalet Partisi eski il başkanlarından olan Melih Gökçek,1980 darbesinin ardından yükselen siyasi hareket olan Anavatan Partisi’ne girdi. 1984 yerel seçiminde Keçiören belediye başkanı seçildi. 1989 yılında seçimi kaybetse de Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürü oldu. Dört eğilimi içinde barındıran Anavatan Partisi içinde MHP’ye yakın duran ekip içinde olan Melih Gökçek Yıldırım Akbulut ile Mesut Yılmaz arasındaki genel başkanlık yarışında Akbulut’u detekledi. Akbulut genel başkanlığı kaybedince Gökçek siyasette önünü açacak en doğru kararı verdi ve Refah Partisi’ne geçti. 1991 seçimlerinde “Kutsal ittifak” kurarak seçime giren Refah Partisi (RP), Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) ve Islahatçı Demokrasi Partisi (IDP) birliğinin Ankara Milletvekili adayı oldu ve seçildi. 52 gün süren ‘’Kutsal İttifak’’ dağıldı. Melih Gökçek, Refah Partisi’nde kaldı. 2 yıl 3 ay milletvekilliği yapan Melih Gökçek 1994 yılında RP’den Ankara Büyükşehir Belediye başkanı adayı oldu ve seçimi 6 bin 500 oy farkla kazandı. Melih Gökçek, bu tarihten sonra beş kez üst üste Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.

gokcek1

Polemiklerin Başkan’ı

23 yıl boyunca Ankara’yı yöneten Melih Gökçek, belediye icraatlarından daha çok söyledikleri ve karşı siyasi kamptaki siyasetçilerle ve gazetecilerle girdiği polemiklerle gündeme geldi. Melih Gökçek, CHP Milletvekili olduğu dönemde Kemal Kılıçdaroğlu ile girdiği ve ekranlara taşınan tartışmalarda Kılıçdaroğlu’nun toplum tarafından bilinirliğinin artmasına neden oldu. Gazeteci Emin Çölaşan ile defalarca mahkemede karşı karşıya geldi. Melih Gökçek’in polemiklerinden AKP kurucusu Bülent Arınç da nasibini aldı. İki isim birbirlerini Gülen Cemaati’ne yakın olmakla suçladı. Karşılıklı suçlamalardan akıllarda Arınç’ın Gökçek için kullandığı “Bu yapıya Ankara’yı parsel parsel satmıştır” sözleri akıllarda kaldı.gokcek5                 Melih Gökçek ve Recep Tayyip Erdoğan Ankara ve İstanbul’u yönettikleri dönemde

Erdoğan’ın liderliğini hemen benimsemedi

Refah Partisi’nin kapatılmasının ardından kurulan Fazilet Partisi’nden ayrılan ‘’yenilikçiler’’ içinde yer aldı ancak Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğini ilk planda onaylayan isimlerden olmadı. Kendisi bir hareket başlatmak istedi ancak ‘’Erdoğan rüzgarını’’ kesemeyeceğini anlayınca o da Adalet ve Kalkınma Partisi saflarına geçti. Gerek 1991 yılında Refah Partisi gerekse 2002’deki AKP tercihiyle Melih Gökçek siyaseten hep doğru yerde olmayı başardı. Gökçek’in siyasetteki başarısını oğlu Osman Gökçek de ticari alanda yakaladı. Beyaz TV’nin ve çok sayıda şirketin sahibi olan Osman Gökçek Ankara Ticaret Odası başkanlığına aday oldu ancak seçilemedi. Seçimi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın akrabası Gürsel Baran kazandı. Oğul Osman Gökçek’in 2015 genel seçimlerindeki AK Parti milletvekili adaylığı da Recep Tayyip Erdoğan’dan onay almadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.