Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Vize krizi çözüldü” derken büyükelçilikler arası bildiri düellosu

Pazartesi akşam saatlerinde Reuters haber ajansının duyurduğu “Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği (ABD) Türkiye’deki vize işlemlerine kısıtlı bir biçimde devam edecek” haberi Türkiye ile ABD arasındaki vize krizi çözülüyor umutlarını artırdı.

Bu haberden bir süre sonra ABD Ankara Büyükelçiliği’nin sosyal medya hesabından saat 19:02’de ayrıntılı bir açıklama geldi. Reuters’in haberinin doğrulandığı açıklamada,

…Türk hükümetinden yerel çalışanlarımızın kendi resmi görevlerinin yetine getirirken gözaltına alınmayacakları veya tutuklanmayacaklarına ilişkin güvence de alınmıştır. Bundan sonra Türk hükümeti bizim yerel bir çalışanımızı gözaltına alma ya da tutuklama niyetine önceden Amerikan hükümetine bilgi vermeyi taahhüt etmiştir… deniliyordu.

Ekran Resmi 2017-11-06 23.32.28

Bu açıklamanın ardında Türkiye saati ile 19:39’da Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği Twitter hesabından iki satırlık açıklama yaptı. Açıklamada,

“Türkiye ABD’deki diplomatik ve konsüler misyonlarından ABD vatandaşlarının vize başvurularını sınırlı ölçüde almaya başlamaktadır.” denildi.

Ekran Resmi 2017-11-06 23.33.48

İlerleyen saatlerde Türkiye saati ile 22:10’da Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’nden yeni bir açıklama daha geldi. Bu açıklamada ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin “güvence alınmıştır” sözlerine yanıt vardı:

“Türkiye bir hukuk devletidir ve yargı süreci devam eden dosyalarla ilgili olarak Hükümetimizin herhangi bir güvence vermesi söz konusu değildir.”

Açıklamada ayrıca ABD Ankara Büyükelçiliği’nin gerçeği yansıtmayan ifadeler kullandığı da belirtildi:

“Türkiye’deki tüm diplomatik ve konsüler temsilcilikler için olduğu gibi ABD’nin temsilciliklerinin güvenliği ile ilgili de gereken tüm tedbirler alınmışken ve bu hususta her vesile ile ABD tarafından ilave ihtiyaç olmadığı bildirilmişken, söz konusu açıklamada güvenlik durumuna atıfta bulunulması yadırganmıştır ve gerçeği yansıtmamaktadır.”

 

Ekran Resmi 2017-11-06 23.36.07

İki büyükelçilik arasında yaşanan karşılıklı bildiri düellosu tam da Başbakan Binali Yıldırım’ın ABD’ye yapacağı seyahatin bir gün öncesinde yaşandı. Başbakan Binali Yıldırım 7-10 Kasım tarihleri arasında resmi bir ziyaret için ABD’ye gidecek ve ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüşecek.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.