Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bahçeli’nin başlattığı seçim barajı tartışmasına Başbakan Yıldırım “temkinli”, Başbakan Yardımcısı Işık “sıcak” yaklaştı

Siyasette gündem bir defa daha %10 seçim barajı. Seçimler yaklaştıkça daima gündeme gelen seçim barajı tartışmasını bu kez başlatan MHP lideri Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli gazetecilerle yaptığı sohbette geçmişte ‘bölücü unsurların TBMM’de temsiline imkân vermeyecek bir baraj oranı olarak yüzde 10’un devamından yana olduklarını’ hatırlattıktan sonra seçim barajında uzlaşarak bir çözüme gidilmesi gerektiğini şu cümlelerle özetledi:

“Şimdi Türkiye’de iki şeye dikkat etmek gerekiyor. Artık bu zorlamalar ve dayatmalarla birilerini öldürerek, kendini yaşatma yerine hep beraber nasıl yaşarız, demokrasi içerisinde bunu nasıl başarırız, Türkiye’yi nasıl bir istikrar ve normalleşme sürecine getirebiliriz konusunda bir uzlaşmaya varacak çalışma yapmak lazım. Bu yüzde 5 mi olur Batı demokrasilerindeki gibi, yüzde 7 mi olur yoksa yüzde 10’da kalıp böyle mi devam etmesi gerekir, bunları görmek lazım. Bu konuyu yaparken bir başka partiyi yok farz edip ezerek kendine bir yol çizmeye çalıştığında da onun da bir anlamının olmadığı görüldü. Bütün bunlardan ders çıkartmak lazım.”

Bu açıklamanın ardından gözler iktidara çevrildi. Son dönemde yürürlükte olan AKP – MHP ittifakını dikkate aldığımızda Bahçeli’nin bu talebinin AKP tarafından nasıl karşılanacağı merak konusuydu. Zira AKP iktidarı daha önceki yıllarda gelen benzer talepleri karşılıksız bırakmıştı.

Başbakan Yıldırım: “Bizim böyle bir vaadimiz yok”

Bahçeli’nin açıklamasından birkaç saat sonra AKP’den ilk cevap Başbakan Binali Yıldırım’dan geldi. ABD gezisi sırasında gazetecilere konuyla ilgili açıklama yapan Yıldırım, “Partilerden öneri gelirse konuşuruz ama bizim böyle bir vaadimiz yok” dedi. Sözlerinin devamında ise bu konuda açık kapı bırakmayı da ihmal etmeyen Yıldırım, “Yönetimde istikrar bakımından yüzde 10’un devamı düşünülebilir. Ancak temsilde adalet açısından düşürülmesi de düşünülebilir” sözleriyle açıklamasına devam etti.

“Ben sayın Bahçeli’nin sözlerinden “seçim barajı düşürülmeli” diye bir şey anlamadım. MHP’nin seçim barajı problemi olmadığını söylüyor. Seçim kanunu uyum yasaları içinde ele alınabilir. Cumhurbaşkanlığı sisteminin bir özelliği de şu; cumhurbaşkanlığı seçimi yasama seçimi ile aynı anda yapıldığı için iktidar olma problemi yok. Bu seçimler öncesi partiler birbirlerine destek de olabilir. Sistemin özü itibarıyla milletvekilliği seçimi, barajlar bunların hepsi bir bütün olarak uyum yasaları çerçevesinde ele alınır. Yönetimde istikrar bakımından yüzde 10’un devamı düşünülebilir. Ancak temsilde adalet açısından düşürülmesi de düşünülebilir. Bütün bunlar bizde AK Parti’de bir çalışma yapılıyor uyum yasları için, burada ele alınabilir. Bizim referandum kampanyası sırasında seçim barajında yönelik bir taahhütte bulunmadık. Sürekli iktidar sürekli istikrar dedik. Seçim sistemindeki bazı çelişkiler siyasi partiler yasasıyla beraber barajlar da diğer partiler katılımıyla uyum yasaları çerçevesinde düşünülebilir.”

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık: “Bahçeli’nin teklifi dikkatle değerlendirilmeli”

Habertürk TV’de açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, seçim barajı tartışmalarına da değindi. Işık’ın açıklamalarını Başbakan Yıldırım ile kıyasladığımızda net bir şekilde barajın kaldırılabileceğini (azaltılabileceğini) söylediğini görüyoruz. Işık, yönetimde istikrarın sağlandığı modelde yüzde 10’luk baraja gerek olmadığını, Bahçeli’nin teklifinin dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

“Seçim barajı, temsilde adalet gibi kavramlar çok tartışıldı. Yüzde 10 gibi çok katı bir baraj getirildi. 80’lerde, 90’larda bölge barajları getirildi. Bundan dolayı epey bir Türkiye’nin kaybı oldu. Benim şahsi kanaatim, yönetimde istikrarın sağlandığı bir modelde artık yüzde 10’luk baraja çok gerek yok. Tartışılabilir. Şu anda parlamentoda halkın yüzde 95’inin görüşü temsil ediliyor. Seçim barajı üzerinde partiler konuşur, tartışır. Halk kendisini yönetecek kadroyu sandıktan doğrudan seçiyor. Dolayısıyla biz yönetimde istikrar açısından temsilde adaleti ikinci plana atmak durumunda değiliz. Sayın Bahçeli’nin teklifi dikkatle değerlendirilmeli.  Yüzde şu olsun, bu olsun, hiç olmasın demek çok doğru değil ama benim şahsi düşüncem, Fikri Işık olarak, bundan sonra illa yüzde 10 olsun gibi bir yaklaşım doğru olmaz.”

HDP ve CHP’den seçim barajı açıklamaları

Seçim barajı tartışmalarına Twitter hesabından bir paylaşımla katılan HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, “HDP’yi engelleyemez hale gelince seçim barajı anlamsızlaşıyor” dedi.

CHP’den ise tartışmaya katılan isim CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan oldu. Tezcan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “seçim barajı hiç olmamalıdır” dedi.

“Barajlı siyaset, seçim, barajlı demokrasi demektir. Barajlı demokrasi de eksik veya olmayan demokrasidir. Seçim barajının olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Seçim barajı hiç olmamalıdır. Israrla seçim barajı aranıyorsa belki yüzde 3 düşünülebilir. Ama arzu edilen hiç olmaması” dedi.

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.