Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Müslüman eskrimci Ibtihaj Muhammed’den esinlenen Barbie, ilk türbanlı bebeğini üretti

Dünyaca ünlü oyuncak markası Mattel, Afrika asıllı ABD’li Müslüman eskrimci Ibtihaj Muhammed’in Barbie bebeğini üretti. Türbanlı Barbie, firmanın ürettiği ilk türbanlı oyuncak olma özelliğini taşıyor.

Firmanın yeni ürünü “türbanlı Barbie”, şimdiye kadar ince, beyaz ve sarışın olmasıyla bilinen Barbie bebeklerden oldukça farklı görünüyor. Firmanın web sayfasında yer alan bilgiye göre; saçları, göğüsleri ve boynu bir türbanla örtülmüş olan ve esmer tenli yeni Barbie, ABD adına 2014 yılındaki Rio de Janeiro Olimpiyat Oyunları’na eskrim dalında katılan Afrika asıllı sporcu Ibtihaj Muhammed’den esinlenilerek tasarlanmış.

Der Spiegel internet portalında yer alan habere göre; Barbie’nin türbanlı yeni modeli, firmanın “Sheroes” başlıklı koleksiyonu içinde yer alıyor. “Sheroes” kelimesi, İngilizce kadınlar için kullanılan “she” (o) ve “heroes” (kahramanlar) kelimelerinden türetilmiş. Firma; bu koleksiyonda yer alan oyuncak modelleriyle, genç kızlara, “ne isterlerse olabilecekleri, istedikleri her şeyi başarabilecekleri” ilhamını veren örnek kadınları hatırlatmak istediklerini belirtiyor. Firma aynı koleksiyon içerisinde daha önce, siyah kadın rejisör Ava DuVernay’dan esinlenerek, siyah saçlı ve siyah tenli bir oyuncak bebek de piyasaya sürmüştü.

Türbanlı Barbie’nin esinlenildiği eskrimci Ibtihaj Muhammed, yeni Barbie modelini heyecan ve mutlulukla karşıladığını söyledi. Twitter hesabından konuyla ilgili görüşlerini dile getiren Muhammed; “dünyanın birçok yerinde, birçok kız çocuğunun türbanlı bir Barbie ile oynayabildiğini bilmek bana gurur veriyor” dedi.

Uzun zamandır, tek tip bir güzellik anlayışını aşılamak ve buna bağlı olarak sadece ince, beyaz tenli ve sarışın bebekler üretmekle eleştirilen Mattel firması, bir süredir farklı Barbie bebeklerin üretimine koyuldu. Son iki yıldır üretilen Barbie bebeklerin portföyünde yedi farklı ten rengi, 22 farklı göz rengi ve iki düzine kadar farklı saç modeli bulunuyor.

Screen Shot 2017-11-14 at 12.37.24

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.