Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un davetini kabul eden Lübnan Başbakanı Hariri 48 saat içinde Paris’e gidecek

Yaklaşık iki haftadır, istifasını açıkladığı Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bulunan Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un çağrısını kabul ederek 48 saat içinde Paris’e gideceği iddia edildi.

4 Kasım tarihinde, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da, İran ve Hizbullah’ı can güvenliğine kast etmekle suçlayarak görevinden istifa ettiğini açıklayan Lübnan Başbakanı Saad Hariri, o tarihten bu yana aynı şehirde bulunuyordu. Hariri’nin halen Lübnan’a dönmemesi söylentileri de beraberinde getirmiş; Lübnan Başbakanı Michel Aoun, Suudi Arabistan’ı, Hariri’yi alıkoymakla suçlamıştı. Suudi makamları Hariri’nin kendi isteğiyle Riyad’da bulunduğunu açıklarken, Hariri ise geçen pazar günü düzenlediği basın toplantısında rehin alındığı iddialarını yalanlamış ve en kısa sürede Lübnan’a döneceğini söylemişti.

Konuya müdahil olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise, Hariri ve Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Salman ile  yaptığı telefon görüşmelerinin ardından, Hariri ve ailesini ülkesinin başkenti Paris’e davet etti. Almanya’nın Bonn kentindeki İklim Konferansı sonrasında konuşan Macron, davetin bir sürgün teklifi olmadığını da sözlerine ekledi. Öte yandan; Macron’un davetinin Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın Riyad ziyareti sonrası gelmesi dikkat çekti.

Reuters ajansının haberine göre; Macron’un açıklamasının ardından, Hariri’ye yakın olduğu belirtilen bir kaynak, Hariri’nin 48 saat içinde Paris’e gideceğini söyledi. Aynı kaynak; Hariri’nin, Paris’in ardından Beyrut’a geçerek resmi olarak istifa edeceğini de öne sürdü. Fransa Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden yapılan bir açıklamayla da, Hariri’nin Macron’un davetini kabul ettiği doğrulandı. Ancak Hariri’nin ne zaman Paris’e ulaşacağı yönünde bir bilgi verilmedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.