Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aşırı sağcı Fransız siyasetçi Le Pen, iki büyük bankadan kovuldu

Fransa’nın en büyük ikinci bankası Société Générale’in ardından İngiliz bankası HSBC de aşırı sağcı Fransız siyasetçi Marine Le Pen ve partisi Ulusal Cephe’nin banka hesaplarını kapattı.

Salı günü Société Générale bankası, 30 yıldır müşterisi olan aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi’nden tüm hesaplarını çekmesini talep etmişti. Bir gün sonra HSBC de aynı talebi dile getirdi.

Bu iki bankanın Ulusal Cephe’ye yönelik bu hareketini “bankacılık fetvası” olarak nitelendiren Marine Le Pen, Çarşamba günü konuyla ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında “kendisinin ve partisinin bu bankacılık fetvasının kurbanı olduğunu” söyledi ve yaşananları ayrımcılık olarak nitelendirdi. Le Pen hesap kapatma kararının siyasi bir karar olduğunu dile getirdi ve bu kararın “demokratik yaşamın bir parçası olan Ulusal Cephe’yi durdurmak ve onun çökmesi için uygun şartları hazırlamak” niyetiyle yapıldığını söyledi.

Twitter üzerinden açıklamalar yapan Le Pen “Bankaların yaptığı bu kıyım kişisel bir meseleye dönüştü: HSBC’nin patronu M. Vandeville, 25 yıldır müşterisi olduğum bankadan beni kovdu” dedi.

Le Pen’in tepkisinden sonra açıklama yapan Société Générale bankası ise alınan kararın siyasi olmadığını söyledi. Société Générale’in resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada “Ulusal Cephe’nin düzenlediği basın toplantısına cevaben: Société Générale’in hesapları açma ve kapatma hakkında aldığı kararlar, sadece bankacılıkla ilgilidir ve herhangi bir siyasi saikle alınmamıştır” dedi.

HSBC ise konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

Marine Le Pen, Mayıs ayında yapılan Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tura kalmış fakat ikinci turda Emmanuel Macron’a yenilmişti.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.