Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Libya kıyılarında insanlık dramı; göçmenler modern köle pazarlarında satılıyor

Afrika’da savaşlar ve ekonomik sorunlardan kaçarak Avrupa’ya ulaşmak umuduyla Libya’da  bir milyondan fazla göçmen içinden on binlerce kişi, modern köle pazarlarında satılıyor.

Birleşmiş Milletlere bağlı sivil toplum örgütü  Uluslararası Göç Örgütü’nün hazırladığı rapora göre Libya’da bir milyona yakın göçmen bulunuyor ve sadece bu yıl en az 2.000kişi Avrupa’ya geçmeye çalışırken Akdeniz’de yaşamını yitirdi.

Libya’daki göçmenlerin büyük bir çoğunluğu silahlı çatışmadan, işkenceden veya Sahra altı Afrika’daki ağır ekonomik sıkıntılardan kaçıyor. Ancak Akdeniz üzerinden Avrupa’ya geçme umuduyla yola çıkan göçmenler Libya kıyılarında köle olarak satılıyor. Çoğu göçmen, Avrupa’ya gitmeye çalışırken yakalanarak  Libya’daki kalabalık gözaltı merkezlerinde tutuluyor. Birleşmiş Milletlere göre ise  bu cezaevlerinde  zorla çalıştırılan göçmenler , çoğunlukla cinsel taciz ve işkenceye maruz kalıyor.

Libya Slavery

Libya’daki bölünmüş  hükümet yapısı ve güvenlik önlemlerinin yetersiz olması göçmenlerin köle pazarlarında satılabilmesinin  başlıca sebepleri arasında gösteriliyor.

Libya’da göçmenlerin köle olarak satılması bir çok yerde protesto ediliyor. Son olarak Fransa’nın başkenti Paris’te çoğunluğu siyahi gençlerden oluşan yüzlerce kişi Libya elçiliğinin önünde “Libya’daki köle ticareti ve toplama kamplarına son verin!” ve “Kardeşlerimize özgürlük!” Sloganları eşliğinde eylem yaptı.

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Moussa Faki Mahamat ise durumu “rezillik” olarak nitelendirerek, çözüm için gerçekçi adımlar atılacağını belirtti.

Köle ticaretinin Avrupa ayağı olan İtalya da  bu ticareti engellemek amacıyla önlemler alıyor.

Amerikan Haber televizyonu CNN’de yayınlanan bir habere göre alınan önlemler sonucu köle satışının azaltılmasıyla satılan göçmenlerin fiyatı yükselmiş. CNN’in haberine göre yetişkin bir insan bu köle pazarlarında 400 Dolar civarı bir paraya satılıyor. 

Soruşturmalar üzerine Trablusgarp’taki Libya Hükümeti faillerin bulunarak cezalandırılacağını açıkladı. Afrika Birliği üyesi  Ruanda ise Libya’da sıkışıp kalan 30.000 Afrikalı göçmenin ülkeye sığınabileceğini duyurdu. Ruanda Dışişleri Bakanı Louise Mushikiwabo, “Ruanda olarak bu insanları memnuniyetle karşılayacağız. Ruandalılar olarak yardıma ve korunmaya ihtiyaç duyan insanlara karşı duyarlıyız. Bu bizim için önemli. Ruanda küçük bir ülke olmasına rağmen göçmenler için yer bulunabilir. Göçmenleri nasıl yerleştireceğimize dair Afrika Birliği Komisyonu’yla görüşmeler gerçekleştiriyoruz” dedi.

Mushikiwabo ayrıca İsrail’le de görüştüklerini belirterek Afrikalı göçmenlerin İsrail tarafından sığınmacı olarak kabul edileceğini söyledi. Soruşturmalar hâlâ devam ediyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.