Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

20 İnsan Hakları Örgütü, sığınmacılar konusunda Yunanistan’a çağrıda bulundu

Ortak bir açıklama yapan 20 insan hakları örgütü; Yunanistan Hükümeti ve Avrupa Birliği’ne çağrıda bulunarak, “çevreleme politikası”nı sonlandırmasını istedi. Örgütler bir araya gelerek Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras’a açık bir mektup  yazdı.

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla beraber soğuk hava koşullarına dikkat çeken örgütler, sığınmacıların Yunan Adaları’nda güvensiz tesislerde aşırı kalabalık bir şekilde barındığını belirtti. Sığınmacıların Yunanistan’a taşınarak daha iyi koşullarda yaşaması gerektiğinin altını çizdiler.
Yunansığınma3

Yunanistan Uluslararası Kurtarma Direktörü Jana Frey ise açıklamalarda bulundu:

“Bu durum ölüm kalım meselesi. Şu anda adada yaşanan insanlık dışı koşullar için hiçbir bahane bulunamaz. Binlerce insan aşırı kalabalık tesislerde umutsuzca sıkışmış durumda. Zamanla yarışıyoruz. Tekrar söylüyorum. Bu kış, sığınmacılar adalardan Yunanistan’a taşınmazsa hayatlarını kaybedecekler.”

Daha önce durumun aciliyeti hakkında Çipras’la görüşen grup, hiçbir cevap alamadı.

Geçtiğimiz aylarda ise Yunanistan Hükümeti, Sisam ve Midilli Adaları’ndan 2 bin kişiyi acil önlem olarak tek seferde Yunanistan’a taşıdı. Ancak hükümet sığınmacıları anakaraya taşıdığında adalar zaten 5 bin kişiyle kapasitesinin üzerindeydi. Hükümetin önlemleri bu tek seferlik taşımayla sınırlı kalarak yeterli olmadı.

Araştırmacı Eva Cosse ise “hiçbir şey bu insanların korkunç koşullar altında bir kış daha yaşamasını haklılaştıramaz. Yunanistan ve diğer Avrupa Birliği ülkeleri acil bir şekilde bu insanları Yunanistan’a taşıyarak onlarla ilgilenmeli.”

Kasım ayı itibariyle, 3924 kişilik kapasitesi olan tesislerde 10.925 kişi kalıyor. Kadınlar ve çok küçük yaşta çocuklar dahil olmak üzere binlerce insan yazlık çadırlarda  yaşıyor. Bazı kadınlar ise çadırları hiç tanımadığı erkeklerle paylaşmak zorunda bırakılıyor ve denetim yok.

Yunansığınma2

İnsan Hakları örgütleri Çipras’ı çevreleme politikasını sonlandırması gerektiğini belirtiyor. Acil olarak sığınmacıların insan haklarının korunması ve anakaraya taşınması gerektiğini söylüyorlar.

Yunanistan Kıtlıkla Mücadele Örgütü lideri Nicola Bay ise; “Avrupa Birliği-Türkiye Anlaşması yürürlüğe girdiğinden beri, Yunan Adalarında sonsuz bir çevreleme politikası başladı. Daha iyi bir hayat ve güvenlik için Avrupa’ya gelen sığınmacıların hayatı tehlikede. Avrupa Birliği ve Yunanistan politikayı değil insan hayatını ön plana almalı ve insan haklarına bağlı kalmalı.”

Yunansığınma1

Yunanistan Başbakanı’na ortak mektup yazarak durumun aciliyetine dikkat çeken kurumlar ise şunlar: “Eylem Yardımı (ActionAid), Yurtdışındaki Avukatlar (Advocates Abroad), Anna Lindh Vakfı (Aitima), Uluslararası Af Örgütü, Genç Sosyal Destek Derneği (ARSIS), Çare Derneği (CARE), Caritas Hellas, Danimarka Mülteci Konseyi (Danish Refugee Couincil Greece), Yunan Mülteci Konseyi (Greek Council for Refugees), Mülteciler Yunan Forumu (Greek Forum of Refugees), Greek Helsini Monitor, Help Refugees, İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), Uluslararsı Kurtarma Komitesi (International Rescue Committee), Jesuit Mülteci Servisi (Jesuit Refugee Service), Lesbos Legal Center, OXFAM, Praksis, SolidarityNow, Terre des hommes”

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.