Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ayhan Kaya: “Arif Dirlik Hoca tüm hayatı boyunca sosyo-ekonomik ve politik adaletsizliğe dikkat çekmeye çalıştı”

Ünlü Marksist tarihçi Prof. Arif Dirlik 2 Aralık Cumartesi günü hayatını kaybetti. 20’inci yüzyıl Çin tarihi çalışmalarının yanı sıra, postmodernizm tartışmalarına yaptığı önemli katkılarla tanınan Dirlik’e bir süre önce kanser teşhisi koyulmuştu.

1940 yılında Mersin’de doğan Arif Dirlik, 1964 yılında Robert Kolej’de (Bugünkü Boğaziçi Üniversitesi) başladığı elektrik mühendisliği eğitiminin ardından ABD’de tarih çalışmalarına başladı. 1973 yılında doktorasını aldıktan sonra 2001 yılına kadar Duke Üniversitesi Tarih bölümünde çalışan Dirlik, çalışmalarını emekli olduğu 2006 yılına kadar Oregon Üniversitesi’nde sürdürdü.  

Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Ayhan Kaya’ya göre Arif Dirlik, ortaya attığı “küresel modernite” kavramıyla son 30 yıla damgasını vuran kültürcü yaklaşımlara ve çoklu modernite anlayışına karşı güçlü bir eleştiri ortaya koyuyor. Kimliksel ve kültürel farklılıkların “gereğinden fazla vurgulandığı” ve yaygın paradigma haline geldiği bir dünyada Dirlik’in, dikkatleri tekrardan sosyo-ekonomik ve politik gerçekliğe çekmeye çalıştığını vurgulayan Kaya, Dirlik’in çalışmalarının günümüzde iyice hissedilir hale gelen iktisadi ve politik adaletsizliklerin hak ettiği önemi tekrardan kazanması için ciddi bir katkı sunduğunu belirtiyor.   

Arif Dirlik’in ardından Prof.Dr. Ayhan Kaya ile konuştuk:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.