Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afgan liderin Erdoğan ile buluşmasından bir gün önce Afganistan’da FETÖ operasyonu

Afganistan istihbarat servisi, Kabil’de FETÖ’ye ait olduğu söylenen bir okula iki gün önce operasyon düzenledi, 3’ü Türk, 1’i Afgan olmak üzere 4 öğretmen gözaltına alındı. Operasyonun Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile Erdoğan’ın görüşmesinden bir gün önce yapılması dikkat çekti. Afganistan ile Türkiye arasında okulların devri konusunda Mart 2017’de anlaşmaya varıldı ancak bunun için gerekli adımlar atılmadı. 

Afganistan’da FETÖ’nün 3’ü kız lisesi, 1’i de dini okul olmak üzere 12 okulu bulunuyor. Okullar 1996’da açılmaya başlanmış. 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında bu okulları yöneten Afgan Türk CAG Eğitim Sivil Toplum Kuruluşu’na (ATCE) yönelik adımlar atılması için çalışmalara başlanmış, Türkiye okulların Maarif Vakfı’na devredilmesini talep etmişti.

Anlaşmaya varıldı, okullar devredilmedi

Bunun akabinde Afganistan ile Türkiye arasında anlaşmaya varılmış ve okulların devredilmesi kararlaştırılmıştı. Afganistan Eğitim Bakanı Yardımcısı Shafiq Samim konuyla ilgili Mart ayında yaptığı açıklamada “Afgan hükümeti, konu hassasiyetini ve iki dost ülkenin tarihi ilişkilerini anlayarak, siyasi, ekonomi, güvenlik ve kültürel seviyelerde, bu mevzu ile ilgili çok dikkatli bir şekilde çalışmalar yaparak, olumsuz etkilerin önünü almak amacıyla ve Türkiye cumhuriyetinin talebine, diğer dost ülkeler gibi olumlu cevap vererek, Sayın Cumhurbaşkanımız Eşref Gani, Eğitim Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Adliye Bakanlığı, Milli Güvenlik Konseyi ve Milli İstihbarat Teşkilatından oluşan komisyonun çalışmasına ve Maarif Vakfına süspansiyonsuz bir şekilde devredilmesine ve Afgan hakimiyeti altında faaliyetlerini sürdürülmesine hüküm verdi’’ demişti. Ancak öğretmenlerin sınır dışı edilmesine yönelik bir talep olmadığı belirtilmişti.

Ancak Afgan asıllı akademisyen İzzetullah Zeki 27 Ekim 2017’de yaptığı açıklamada Türkiye ile yapılan anlaşmaya rağmen Afganistan’da FETÖ okullarının kapatılmadığını söyledi.

İki ülke arasında yapılan anlaşmanın üstünden yaklaşık 10 ay geçtikten sonra FETÖ okullarına yönelik operasyon iki gün önce Kabil’deki bir okula gerçekleştirildi. Operasyondan bir gün sonra ise Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi için İstanbul’a gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yarım saatlik bir görüşme gerçekleştirdi.

Yurt dışında birçok yerde okulu bulunan FETÖ okulları Maarif Vakfı’na devredilmeye çalışılıyor. Somali,Gine,Nijer’deki okullar devredilmiş, Senegal, Moritanya, Çad, Gabon, Sao Tome, Burkina Faso, Pakistan ve Afganistan gibi ülkelerle de devredilme konusunda anlaşmaya varıldı. Maarif Vakfı Başkanı Birol Akgün da bu yılın sonuna kadar 54 ülkenin yarısında Maarif Okulları’nın açılacağını birçok ülkedeki FETÖ sorununun çözüleceğini söylemişti.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.