Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pakistan İnsan Hakları Komisyonu: Bir yılda 728 kişi zorla kaybedildi

Pakistan İnsan Hakları Komisyonu kayıtlarına göre geçtiğimiz yıl 728 kişi zorla kaybedildi. Yine aynı kuruma göre 2001’den beri yaklaşık 10 bin kişinin kaybolduğu tahmin ediliyor.

ABD’de bir haber radyosu olan National Public Radio’nun haberine göre orduyu eleştiren orta sınıftan 4 blog yazarı birden ortadan kaybolmuş, haftalar sonra ortaya çıkmışlardı. Aynı zamanlarda ortadan kaybolan Pakistan’ın Şii azınlık hakları savunucusu Samar Abbas ise hâlâ kayıp. Pakistan devleti ve ordusu ise blog yazarlarını ellerinde tuttuklarına dair iddiaları reddediyor.

En son bilinen kaybolma vakalarından biri, Hindistan ile Pakistan arasında barışın tesisini savunan 40 yaşındaki Raza Han. Yerel basında çıkan haberlere göre 2 Aralık günü evindeyken kimliği belirsiz bir şahıs tarafından kaçırıldı. Kardeşi, Raza Han’ın ortadan kaybolmadan kısa bir süre önce halka açık bir etkinlikte siyasi bir tartışmaya katılmış olduğunu belirtti.

Kayıpları araştıranlar da kaybolabiliyor

Ülkede ortadan kaybolmalarla ilgili herhangi bir raporlamanın bile ölümcül riskleri olduğu çok açık bir gerçek. 2011 yılında İnsan Hakları Komisyonu araştırmacısı, Belucistan’da yaşanan zorla kaybedilme olaylarını araştırırken ortadan kaybolmuş ve işkence görmüş cesedi aylar sonra bulunmuştu. Bunun yanı sıra, serbest bırakılan vatandaşlar da aynı şeyleri yaşamaktan korktuklarından dolayı konuşmaya yanaşmıyorlar.

Kaçırılıp serbest bırakılan blog yazarlarından biri olan Aasim Saeed (36), şu anda Londra’da yaşadığı için, zorla kaybedilme olayları hakkında konuşabiliyor. Her şeyin kapısının çalmasıyla başladığını söyleyen Saeed; sivil şahısların kendisini elleri ve gözleri bağlı bir şekilde arabaya bindirdiklerini, sonrasında da Facebook sayfasında orduyla alay ettiği bir yazı ile ilgili gözaltı merkezinde sorgulandığını anlattı. Kötü muamele gördüğünü anlatan blog yazarı, kendisini kırbaçladıklarını da anlattı. Özür mektubu yazarak serbest kalabilen Saeed sonrasında sığınmacı olarak Birleşik Krallık’a başvurdu.

Başka bir zorla kaybedilme vakası ise 23 yaşındaki üniversite öğrencisi Nawaz Atta. Akrabalarıyla birlikte yaşadığı Karaçi’de 28 Ekim günü silahlı siviller tarafından kaçırıldığı söyleniyor.  Nawaz ortadan kaybolmadan önce Belucistan’da zorla kaybedilen kişiler için belgeler hazırlamaktaydı.

img_3244-a876044749b96f0e7519e20ecddc3cab780c7ff4-s800-c85

                     Kaybolan Nawaz’ın aktivist arkadaşlarından biri polis karakolunda ifade vermek için bekliyor. 

Okuma-yazma bilmeyen, çobanlık yaparak geçimini sağlayan ve çocuklarını okutmaya çalışan annesi Zarjan Atta ise çaresizce oğlunu aramaya devam ediyor. Nawaz’ın kayıp olduğunun kayıtlara geçmesi için ilk adımın polis raporu almak olduğunu öğrendikten sonra oğlunun aktivist arkadaşlarıyla bir araya gelen Zarjan, rapor almak için büyük uğraş verdi. Her gittiği yerden geri çevrilen anne, sonunda gittiği bir karakoldan olayın yaşandığı yere müfettiş gönderilmesi için onay almayı başardı.

Müfettiş olay yerine gittiğinde çevredekiler önce reddetse de sonrasında silahlı adamları gördüklerini kabul ettiler. Bunun üzerine rapor hazırlandı. Nawaz Atta şu anda resmi olarak kayıp.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.