Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yemen’de insanlık ölürken dünya halen sessiz

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch – HRW), Yemen üzerinde Suudi öncülüğünde uygulanan ambargonun yarattığı insani krize dikkat çekerek, Veliaht Prens Muhammed Bin Salman dahil koalisyonun üst düzey yetkililerine mal varlığı dondurma ve seyahat yasağı gibi yaptırımlar uygulanması için BM Güvenlik Konseyi’ne çağrıda bulundu. Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon bir süredir Yemen’in Husi kontrolündeki bölgelerine insani yardım ve ithal ürün ulaşmasını engelliyordu. Rapora göre ambargoyla beraber ciddi boyutlara ulaşan yakıt sıkıntısı ve gıda güvencesizliği, Yemen’i ciddi bir insani felakete sürüklüyor.

ss

Suudi Arabistan’ın Yemen politikasının, milyonların hayatını tehlikeye atmak üzerine kurgulandığını belirten HRW Politika Direktörü James Ross, bölgeye gıda, yakıt, ilaç ulaşmasını engelleyerek açlık, hastalık ve ölümlere sebep olan koalisyon yetkililerine BM Güvenlik Konseyi tarafından derhal yaptırım uygulanması gerektiğini söyledi.

Ortadoğu’nun en yoksul ülkesi sayılan Yemen, toplam gıda, ilaç ve yakıt ihtiyacının yüzde 90’a yakınını karşılamak için dışa bağımlı durumda. HRW’nin raporuna göre Kasım ayından itibaren 7 milyon Yemenli hayatta kalmak için gıda yardımına muhtaçken, yaklaşık bir milyon kişi ise kolera ile mücadele ediyor. Bu süreçte ülkedeki hastanelerin yarısı kapanırken, toplam 16 milyon Yemenli temiz suya ulaşamıyor.

cc

Raporda, BM’nin “insani krizlerin en büyüğü” olarak tanımladığı Yemen’deki durum için acilen hava, deniz ve kara ulaşımının nakliyata açılmasının hayati olduğu belirtiliyor. Aksi yönde atılacak adımların uluslararası savaş kanunu yasakları kapsamında olan, savaş koşullarında sivillerin hayatta kalabilmesi için gerekli insani yardımın engellenmesi ve bunun da açlık tehdidinin bir savaş suçu oluşturacak şekilde istismar edilmesi anlamına geleceğinin altı çiziliyor.

Husilerin füze saldırıları devam ediyor

Yemen’deki insani kriz devam ederken, Suudi liderliğindeki koalisyon, geçtiğimiz Salı günü Yemen’deki Husi güçleri tarafından atılan ve başkent Riyad’ı hedef alan bir füzenin imha edildiğini duyurdu. Açıklamada, imha sırasında Riyad’da şiddetli bir ses duyulduğu fakat herhangi bir yaralanma ya da zararın olmadığı belirtildi.

Husi milis güçleri tarafından benzer bir füze denemesi Kasım ayında bu kez Riyad Uluslararası Havaalanı’nı hedef almıştı. Füzenin hava alanı yakınlarında imha edilmesinin ardından Suudi Arabistan Savunma Bakanı ve Veliaht Prens Muhammed Bin Salman, “İran rejiminin sağladığı silahlarla Husiler tarafından Riyad’a yapılan saldırılar, İran rejiminin Suudi Krallığı’na karşı açıktan yaptığı bir savaş ilanıdır” dedi.

ABD merkezli Middle East Institute’te (Ortadoğu Enstitüsü) uluslararası güvenlik analisti olarak görev yapan Tobias Schneider de Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, Husi milis güçleri tarafından Riyad’a fırlatılan füze görüntülerinin Hizbullah medyası tarafından da paylaşıldığına dikkat çekti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.