Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Birliği’nden kritik Polonya kararı

Avrupa Komisyonu, Polonya hükümetinin ülkedeki yargı bağımsızlığını tehlikeye atarak AB değerlerine aykırı hareket ettiği gerekçesiyle, üye ülkelere yaptırım uygulanabilmesini mümkün kılan 7. maddeyi işleme koydu.

 Avrupa Komisyonu, hükümetin “AB değerlerine aykırı” uygulamaları ve yargı bağımsızlığını tehlikeye atan hamleleri dolayısıyla, AB anlaşmasının 7. maddesini işleme koyarak Polonya’nın AB’deki oy haklarını kaybetmesine neden olabilecek cezai süreci başlattı. 7. madde, AB tarihinde ilk kez uygulamaya konuyor.

 Komisyon’dan yapılan açıklamada, “Polonya’da hukukun üstünlüğüne karşı müdahale riski olduğu” ve bunun “yalnızca Polonya ile ilgili değil bir bütün olarak tüm Avrupa ile ilgili” olduğunun altı çizildi. AB anlaşmasına aykırı davranan ülkelere “disiplin cezası” olarak öngörülen 7. madde seçeneği, AB ve Polonya hükümeti arasında iki yıldır süren tartışmalar boyunca sık sık gündeme gelmişti.

Avrupa Komisyonu’nun birinci başkan yardımcısı Francs Timmermans, yaptığı açıklamada “Bugün büyük üzüntüyle 7. maddeyi işleme koyduğumuzu açıklıyoruz. Ancak ortada olan gerçekler bize başka seçenek bırakmamıştır” dedi.

 Polonya’da ilk kez 2005 genel seçimlerinde iktidara gelen ve 2015’ten beri iktidarda olan Hukuk ve Adalet Partisi, kararla ilgili olarak muhalefet partisini işaret etti. Parti sözcüsü Beata Mazurek, “Bu karar muhalefet partisinin Polonya’yı AB’ye şikayet etmesinden kaynaklanıyor olabileceği gibi, Varşova’nın Müslüman göçmenleri kabul etmeyi reddetmesinin sonucu da olabilir” ifadelerini kullandı.

 Reuters’ın haberine göre, ülke medyasına açıklama yapan Polonya kökenli Avrupa Konseyi başkanı Donald Tusk, şunları kaydetti: “Polonya bugün, Avrupa’nın bu bölgesinde parçalanmakta olan bir güç olarak algılanıyor. Bu yüzden, Polonya’nın itibarı üzerindeki bu yıkıma bir son verilmesi gerektiğini düşünüyorum”. Tusk ayrıca yaptırımların yakın bir gelecekte işleme konulmasını beklemediğini de açıkladı.

 Macaristan’dan veto desteği

 Üye ülkelerin oy haklarının feshedilmesinin önünü açan 7. maddenin işleme konulabilmesi için tüm üye ülkeler arasında oybirliği gerekiyor. Macaristan, Polonya’nın böyle bir yaptırımla karşı karşıya kaldığı takdirde, kararı veto ederek Polonya’ya destek olacağını açıklamıştı. Avrupa Komisyonu’nun kararını açıklamasını takiben Macaristan Başbakan Yardımcısı Zsolt Semjen’den, Polonya’ya destek mesajı gecikmedi. Macaristan resmi haber ajansı MTI’nin haberine göre, Semjen konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Hem Macaristan-Polonya dostluğu hem de Macaristan hükümetinin anlaşmalara olan bağlılığı, bizi komisyonun bu hamlesine karşı çıkmaya zorlamaktadır.”

 7. madde nedir?

 AB anlaşmasının 7. maddesi, üye ülkelerde temel insan hakları ihlalleri tespit edilmesi halinde yürürlüğe giriyor. Maddenin ilk fıkrası uyarınca ilgili ülkeye resmi uyarıda bulunulması, ikinci fıkrasına göre ise yaptırım uygulanması öngörülüyor.

 7. madde, AB tarihinde daha önce hiçbir ülke üzerinde uygulamaya konulmamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.