Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Amerikan medya devi Vice da cinsel tacize göz yuman kurumlar listesine dahil oldu

Türkiye’de 2015 yazında iki muhabiriyle bir tercümanının Diyarbakır’da “Silahlı örgüte üye olmayıp bilerek ve isteyerek örgüte yardım etmek’ iddiasıyla tutuklanması üzerine haber konusu olan ve internet sitesi bu olay nedeniyle uzun süre erişim engeline takılan 6 milyar dolarlık dev medya şirketi Vice, kurum içindeki yaygın cinsel taciz ve istismar pratikleri nedeniyle bir kez daha, hem de bu kez dünya çapında haber oldu.
New York Times gazetesinin iddialarla ilgili kapsamlı araştırması üzerine, Vice’ın kurucuları Shane Smith ve Suroosh Alvi, “çok sayıda kabul edilemez davranış”ın varlığını kabul ederek, şirkette egemen olan “genç erkekler kulübü kültürü” nedeniyle özür dilediler: “Geçmişimizdeki kültürel unsurlar ile yetersiz ve kötü yönetim uygulamaları denetimsiz kalıp yaygınlaştı. Buna, şirket içinde uygunsuz davranışların yayılmasına olanak tanıyan ‘genç erkekler kulübü’ kültürü de dahil.”

vice-Suroosh-Alvi-Shane-Smith_43875
Vice’ın kurucuları Shane Smith ve Suroosh Alvi

Kanada’da yayınlanan marjinal bir dergiyken, 20 yıl önce Shane Smith tarafından satın alındıktan sonra güncel trendlerin yakından takip edildiği, keskin dilli, sıradışı yayıncılık anlayışıyla hızla büyüyen Vice, bugün 3 bin çalışanı, televizyon ağı ve dijital platformları ve film yapım şirketi bulunan, Walt Disney ve 21st Century Fox gibi medya ve film imparatorluklarının desteklediği bir medya devi.

171121121937-vice-brooklyn-office-780x439
Vice’ın Brooklyn’deki ofisi

Maçoluk kültürünün hakimiyeti

New York Times gazetesinden Emily Steel’in Vice’ın 100 civarında mevcut ve eski çalışanı ile görüşerek hazırladığı haber, kadınları alçaltıcı pratiklere ve cinsel tacize cevaz veren maçoluk kültürünün kurum içinde yaygın olduğunu, şikayet ve denetim mekanizmalarının da yine aynı kültürün bir parçası olarak işletilmediğini ortaya koyuyor. Habere göre Vice, 2003-2004 yılından bu yana yöneticileri veya beraber çalıştıkları kişiler tarafından taciz edilip, ayrımcı muameleye maruz kalan kadınlarla anlaşma yoluna giderek, vakaların kamuoyuna yansımasını engellemiş. Vice çalışanlarına da sessiz kalmalarını garanti edecek “gizlilik anlaşmaları” da imzalatmış. Ancak Holywood’da müptezel yapımcı Harvey Weinstein’in taciz ve tecavüzlerinin ifşasıyla başlayan ve bugün ABD’de hemen her sektöre yayılan dalga ile birlikte Vice çalışanlarının bir bölümü bu anlaşmaları ihlal etmek pahasına New York Times’a konuşmuş.
Yasal yollardan hakkını arayan mağdurların sessizliğini de tazminat anlaşmalarına eklenen maddelerle garantileyen Vice, tacizci oldukları ortaya çıkan 3 yöneticisini ise, yıllarca beraber çalışmaya devam edip, ancak The Daily Beast’te 30 Kasım’da yayınlanan bir makale üzerine daha yeni görevden aldı.
New York Times’ın bu üç yöneticiye ilişkin tazminat ödeyerek kapatılan taciz davalarını da içeren araştırmasının yayınlanması üzerine şirket, cinsel taciz konusundaki –daha önce ciddiye almamak, şikayetçiyi cezalandırmak şeklinde tezahür eden- politikalarını değiştirmeyi vaat etmiş. Nitekim Vice uzun yıllar Harvey Weinstein’ın şirketinde de çalışan insan kaynakları müdürü Nancy Ashbrooke’la yollarını ayırmış; yeni insan kaynakları müdürü de taciz iddiaları konusunda bağımsız araştırma vaat etmiş. Ancak Kasım ayında şirket çalışanları ile yapılan büyük toplantıda konunun hiç gündeme gelmemiş oluşu, “genç delikanlılar kulübü” havasından kolay kolay çıkılmayacağına işaret ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.