Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya Seçim Komisyonu, Putin’in rakibi olan muhalif aday Navalnıy’ı seçimlerden men etti

Rusya’da önümüzdeki yıl yapılacak devlet başkanlığı seçimleri için yeniden aday olan Vladimir Putin’in rakibi olan muhalif aday Aleksey Navalnıy, seçimlere katılmaktan men edildi.

Rusya Merkezi Seçim Komisyonu’nun oybirliğiyle verdiği karara göre, Navalnıy’ın daha önce yolsuzluktan hüküm giydiği gerekçesiyle seçimlere alınmadığı açıklandı.

Seçim Komisyonu’nun aldığı kararı “siyasi” olarak nitelendiren Navalnıy, destekçilerini Mart’ta yapılacak seçimleri boykot etmeye çağırdı.

41 yaşındaki Rus avukat, aktivist ve siyasetçi Navalnıy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i seçimlerde zorlayabilecek tek gerçek aday olarak görülüyordu.

2009 yılından beri Rusya’da ve uluslararası medyada Rusya’nın üst düzey isimlerine karşı yolsuzluk karşıtı kampanyalar yürüten Navalnıy hakkında “görevini kötüye kullandığı” gerekçesiyle istenen beş yıllık ceza bozulmuş, ardından aynı suçlamayla hakkında yeniden yargılama talep edilmişti.

2013 yılındaysa Navalnıy, devlete bağlı Kirovles kereste şirketinden 16 milyon ruble (500 bin dolar) değerinde keresteyi zimmetine geçirmekle suçlanmıştı.

navalnıyü

Moskova Basmannıy Bölge Mahkemesi, muhalif Aleksey Navalnıy’ın banka hesaplarına ve mal varlığına, hakkında açılan yolsuzluk davası sonuçlanana kadar tedbir kararı koymuş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’yse (AİHM) Rus muhalefet liderinin adil yargılanmadığına hükmederek, cezai kararı bozmuştu.

Basmannıy Bölge Mahkemesi basın biriminden yapılan açıklamada, Rusya’da Devlet Başkanı Vladimir Putin karşıtı gösterilerde öne çıkan isim olarak nitelendirilen muhalif aktivist, blog yazarı ve avukat Navalnıy ve kardeşi Oleg Navalnıy’ın banka hesaplarına ve mal varlığına, haklarında açılan yolsuzluk davası sonuçlanana kadar tedbir kararı konulduğu belirtilmişti.

Navalnıy: “Seçimlere sadece Putin ve Putin’in seçtiği adaylar katılabiliyor”

Rusya Seçim Komisyonu Başkanı Ella Pamfilova, Navalnıy’ın tamamen kanunlar çerçevesinde diskalifiye edildiğini söylerken, seçimlerden men edilen muhalif lider Navalnıy ise, “Rusya hakkındaki gerçekleri söylediği” için adaylığının engellendiğini ifade etti.

Seçimlere adaylıktan men edilmesinin onu aday gösteren 16 bin kişinin, onun kampanyasında çalışan 200 bin kişinin ve onu destekleyen milyonlarca Rus’un oylarına saygısızlık etmek anlamına geleceğini söyleyen muhalif lider, şöyle dedi:

“Bu prosedür, bir seçim değil. Seçimlere sadece Putin ile onun kendi seçtiği, kendisi için de en ufak bir tehdit oluşturmayacak adaylar katılabiliyor.”

Destekçilerini seçimleri boykot etmeye çağıran Navalnıy, “Sandığa gitmek, yalan ve yolsuzluğa oy vermek demektir” dedi

2000-2008 yılları arasında Rusya Devlet Başkanlığı, 2008-2012 yıllarında Başbakanlık ve ardından 2012’den beri yeniden Devlet Başkanlığı görevlerini yürüten Vladimir Putin’in seçimlerden zaferle çıkarak dördüncü dönemine gireceğine kesin gözüyle bakılıyor. Putin seçimleri kazanırsa Joseph Stalin’den bu yana Rusya’yı en uzun süredir yöneten lider olarak tarihe geçecek.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.