Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mısır’da Sisi yönetiminin, Trump’ın Kudüs kararı konusunda timsah gözyaşları döktüğü kanıtlandı

ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararına tepki gösteren ülkelerden biri de Mısır’dı. Hatta Trump’a bu kararından vazgeçme çağrısı yapan, ABD’nin veto ettiği karar tasarısını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne Mısır sunmuştu. Bölgeyi yakından izleyen kimi uzmanların o dönemde de işaret ettiği gibi, Mısır’ın aslında timsah gözyaşları döktüğü ortaya çıktı.
New York Times gazetesinin deneyimli muhabirlerinden David. D. Kirkpatrick’in haberine göre, meğer Mısır lideri Abdüllatif Sisi kınama açıklamaları yaparken, ona bağlı istihbarat subayları ülkenin ünlü TV programlarının sunucularını arayıp, kamuoyunu Kudüssüz bir Filistin’e hazırlamaları için baskı yapıyormuş.

Dört ayrı TV sunucusuna rica görünümlü talimat

New York Times bu işle görevli Yüzbaşı Eşref el Holi’nin telefon konuşmalarının kayıtlarına ulaşmış. Dört ayrı TV sunucusuna da şunları söylüyor yüzbaşı: “Bütün Arap kardeşlerimiz gibi, biz de kamuoyu önünde kararı kınayacağız ama İsrail ile gerginlik Mısır’ın ulusal çıkarlarına aykırı düşer. Sizler yayınlarınızda kınamak yerine seyircileri kararı kabullenmeye ikna etmelisiniz.”
Filistinlilerin Ramallah’la yetinmesi gerektiğini savunan Yüzbaşı Holi, “ne farkı var ki, ha Kudüs ha Ramallah” diyor, ses kaydını doğrulayan sunucu Azmi Megahed de, Holi’ye hak veriyor: “Hakikaten öyle, hiç fark yok.”
New York Times muhabiri, Mısır TV’lerinin yüzbaşının taleplerini yerine getirdiğini yazıyor. Ayrıca Arap dünyasındaki diğer tüm devlet medyası da ilk birkaç gün Kudüs için duygusal yayınlar yaptıktan sonra konuyu unutmuşa benziyor. New York Times’a konuşan sunucu Megahed, Yüzbaşı Holi’ye katıldığını, yeni bir İntifada’nın Mısır için kötü olacağını anlatıyor: “Kudüs için savaşmak isteyen varsa otobüslere koyup göndermeliyiz. Cesaretleri varsa savaşsınlar. Bu sloganlardan bıktı artık insanlar. Benim için sadece ülkemin çıkarları önemli.”
Yüzbaşı Holi’nin telefon ettiği, aynı zamanda milletvekili de olan Said Hassasin de, “emrinizdeyim” diyor yüzbaşıya. Aldığı talimat ise şöyle: “Filistinliler direnemez ve biz de bunun için savaşmak istemiyoruz. Başımızda yeterince dert var. Önemli olan Filistinlilerin daha fazla acı çekmemesi. Taviz şart. Ramallah Filistin’in başkenti olacak, savaş da bitecek.”
Yüzbaşı’nın Megahed’e bir talimatı daha var. Holi, sunucudan İsrail ile asıl işbirliği yapanın Mısır değil Katar Emiri olduğunu söylemesini de istiyor. Megahed dünden razı: “Zevkle efendim. Gelecek bölümde bunu da eklerim.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.