Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’ın eğittiği 2 binden fazla Afgan savaşçı, Suriye’de çatışmalarda öldürüldü

İran tarafından eğitilen 2.000’in üzerinde Afgan savaşçının, son beş yıl içinde, Suriye’de girdiği çatışmalarda öldürüldüğü öğrenildi.

‘Fatımiyun Tugayı’nın parçası olan ve Afgan savaşçılardan meydana gelen grup, Esad karşıtı muhaliflere ve cihadçılara karşı savaşmak üzere İranlılar tarafından eğitilmiş ve Suriye’ye gönderilmişti.

Tugayın Afgan sorumlularından Züheyr Mücahid, İran’ın Shargh gazetesine konuşarak; ‘tugay, Suriye’de 5 yıldan bu yana, 2.000’den fazla şehit verdi, 8.000’den fazla da yaralı var’ dedi.

image_1510465700_62747474

Fatımiyun Tugayı, Afganistan’daki, Taliban karşıtı Şii azınlığa mensup savaşçılardan oluşuyor. Tugay, Taliban’ın yanı sıra, 1980-1988 yılları arasında yaşanan İran-Irak savaşında da İran’ın yanında savaşmıştı.

İran, Suriye’ye muharip asker gönderdiğini reddediyor ve gönderdiği askerlerin yalnızca danışmanlık hizmeti verdiğini savunuyor. Bununla birlikte bölgeye Afganistan ve Pakistan’dan gelen ‘gönüllü savaşçılar’, Suriye’ye savaşmak için gidiyor. Çatışmalarda ölen gönüllülerin aileleri ise İran vatandaşlığına hak kazanıyor.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.