Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey Kıbrıs’ta sandıktan koalisyon çıktı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleşen erken genel seçimlerde, kesin olmayan sonuçlar Başbakan Hüseyin Özgürgün liderliğindeki Ulusal Birlik Partisi’nin birinci parti olacağını, ancak tek başına hükümet kurmak için yeterli sandalye sayısına ulaşamayacağını gösteriyor.

Kayıtlı 190 bin seçmenin yüzde 61,5’inin sandık başına gittiği seçimlerde, resmi olmayan sonuçlara göre, UBP yüzde 35,44 oy oranıyla 21 milletvekili, CTP yüzde 21,05 oy oranıyla 12 milletvekili, HP yüzde 17,05 oy oranıyla 9 milletvekili, TDP yüzde 8,64 oy oranıyla 3 milletvekili, DP yüzde 7,87 oy oranıyla 3 milletvekili ve YDP ise yüzde 6,96 oy oranıyla 2 milletvekili çıkarmaya hak kazandı.

Geçtiğimiz dönem koalisyon ortağı olan DP yüzde 15, solun güçlü temsilcisi CTP ise yüzde 16 oranında oy kaybına uğrayarak büyük bir hayal kırıklığı yaşadı.

Başbakan Özgürgün: “KKTC’nin kalkınması için çalışacağız”

Sonuçların açıklanmasından sonra UBP Genel Merkezi’nde halka seslenen Başbakan Hüseyin Özgürgün, “Biz biriz, biz bütünüz, birlik ve beraberlik içindeyiz, bunu gösterdiniz. Size yürekten teşekkür ediyorum. Bizim gücümüz sizden, halkımızdan gelir” dedi. Halkın kendilerine ciddi bir sorumluluk verdiğini belirten Özgürgün,”Biz halkımızdan aldığımız bu güvenle, bu sorumlulukla yeni dönemde halkın refahı, mutluluğu ve tüm KKTC’nin kalkınması için el ele çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Koalisyon belirsizliği

Mecliste oluşan bu tabloyla beraber hiçbir parti mutlak çoğunluğu sağlayamazken, olası koalisyon alternatifleri de konuşulmaya başlandı. Seçim döneminde UBP ile koalisyon kurmayacağını açıklayan CTP ve HP’nin tavrında bir değişlik olmaması durumunda UBP kalan partilerle üçlü bir koalisyon kurabilir. Ancak, milletvekili sayısı 5’i bulmayan partilerin komitelerde yer alamamasının da hükümeti zor durumda bırakabileceği konuşuluyor.

HP Genel Başkanı Özersay: “Sözümüzün arkasındayız, biz bu statükoya ortak olmayız”

KKTC genel seçimlerine ilk kez katılan ve barajı geçen Halkın Partisi ile Yeniden Doğuş Partisi, meclis denklemini değiştirmesine karşın beklentileri karşılayamadı. Seçim sonrasında sosyal medya üzerinden bir açıklama yayınlayan HP Genel Başkanı Kudret Özersay “Mesele şahsi yahut parti olarak başarılı olma meselesi değildir, mesele vekil seçilme ve meclise girme meselesi hiç değildir, bu nedenle bana göre ortaya çıkan sonuç ülkemin geleceği açısından pek de iç açıcı değildir. Bir gerçeği kabul etmek zorundayız, sandığa giden seçmenin büyük çoğunluğu mevcut statükonun devamı yönünde oy kullanmıştır, üstelik yapılan tüm hukuksuzluklara, usulsüzlüklere ve etik dışı saçmalıklara rağmen. Sözümüzün arkasındayız, biz bu statükoya ortak olmayız” dedi.

YSK: “Milletvekili isimleri en geç Salı günü belli olacak”

Seçim sonrasında konuşan Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Narin Şefik, partilerin oy oranlarının, milletvekili sayılarının ve milletvekili isimlerinin en geç salı sabahı belli olmasını beklediklerini belirtti.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.