Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cinsel istismar travması ömür boyu sürüyor

Haber: Gamze Elvan – Sahra Atila

Türkiye, İstanbul Küçükçekmece’de Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gelen 18 yaşın yaşın altında 115 çocuğun hamile olduğu haberini Hürriyet Gazetesi muhabiri Dinçer Gökçe’nin haberinden öğrendi

Haberde 2017 yılının ilk beş ayında hastaneye gelen 115 çocuğun 39’unun Suriyeli olduğu da yazıyordu.

Haberin yayınlanmasının ardından Sağlık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı açıklama yaptı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 18 yaş altı gebelik vakaları ve bu vakaların adli mercilere bildirilmediği iddialarıyla ilgili inceleme başlatıldı” duyurusunu yaptı.

2002 doğumlu 11 çocuk, 2003 doğumlu iki çocuk

Hastane kayıtlarında gelen hamile çocukların  iki tanesinin 2003 doğumlu yani 15 yaşın altında olduğu da yer alıyordu. Yine 15 yaşın altında olması muhtemel 2002 doğumlu 11 çocuk da listede yer alıyordu. 115 çocuktan 39’unun Suriyeli olması ise dikkat çekiciydi.

İstismarın sekiz yıla kadar hapsi var

Avukat Şahin Antakyalıoğlu, yasada çocuklara yönelik cinsel istismarın sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırıldığını söyledi. Antakyalıoğlu, Eğer cebir ve tehdit varsa bu durum iki katına çıkıyor” dedi. Antakyalıoğlu, bu tür vakaları bildirmeyen kamu personeli hakkında da soruşturma açılması gerektiğini söyledi.

Cinsel istismara uğramış çocukların travma süreci

Travma Çalışmaları Derneği’nden Uzman Psikolog Nergiz Özdemir de cinsel istismara uğraşmış çocukların ruh hallerinin değişmekte olduğunu anlattı. Özdemir, “çocuklarda ani ruh değişiklikleri oluyor. Agresif ruh halleri gözlemlenebiliyor, içlerine kapanabiliyorlar, derslerinde düşüş meydana gelebiliyor” dedi. Çocukların cinsel istismar karşısında yapabileceklerinin kısıtlı olduğunu söyleyen Özdemir, öncelikli işin ailelerin çocuklarını bilinçlendirmesi gerektiğini ve ailelerin çocuklarına daima yayınında olacağına dair güven vermesi gerektiğini anlattı. Aynı zamanda cinsel istismara uğrayan bir çocuğun psikolojik destek almadığı zaman, hayatının bütününde bir yük olarak kalacağını ve  40 yaşına geldiğinde bile yaşadığı istismardan dolayı bir travma yaşayabileceğini de ifade etti.

Suriyelilerle erken yaşta evlilik yaygın

2017 yılının ilk beş ayında gebe olarak hastaneye gelen18 yaş altındaki 115 çocuğun 39’unun Suriyeli olması erken yaşta evlilik yapan Suriyeliler konusunda dikkat çekilmesine neden oldu. Bu konu üzerine çalışmalar yapan Kadın Dayanışma Vakfı’ndan Özgül Kaftan Suriyelilerle erken yaşta evliliğin yaygın olduğunu söyledi. Kaftan, “para karşılığında çocukların evlendirilmesinin gizli yürütüldüğünü, açığa çıkmadığını ancak böyle bir durumun var olduğunu” söyledi. Kaftan, bu durum sadece Suriyelilerin birbirleriyle evlenmesiyle gerçekleşmediğini Suriyeli çocukların Türkiyeli bireylerle de evlendirildiğinin görüldüğünü söyledi.

Şahin Antakyalıoğlu, Nergiz Özdemir ve Özgül Kaftan söyleşileri:

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2017 Veri Raporu

Cinsel istismar, kadın cinayetleri, şiddet gibi toplumsal vakaları Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre 2017 yılında cinsel istismara uğrayan çocuk sayısı 387.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.