Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin Komünist Partisi’nin hip-hop müziğini yasaklaması gündemde: “Değerlerimize uygun değil”

Çin’deki genç hip-hop’çular endişeli. Zira Çin Komünist Partisi’nin hip-hop müziğini yasaklaması gündemde. Çin’e geç gelen ama kısa sürede büyük bir popülerlik kazanan hip-hop müziğinin Çin yönetiminin hedefine oturmasının sebebiyse bazı sözlerin Parti’nin “temel değerleriyle” bağdaşmayacak şekilde “açık saçık ve edepsiz” bulunması.

Geçtiğimiz Cuma günü, sosyal medyada yayılan bir spekülasyonsa endişeleri daha da güçlendirdi: Spekülasyona göre, Çin hükümeti televizyon kanallarına yolladığı talimatta “dövmeli hip-hop şarkıcılarını” ve “Parti’nin temel değerleri ve ahlakına uygun olmayan” müzisyenlerin çıkarılmasını yasakladı.

Çin’in en popüler internet portallarından biri olan Sina.com’a göre, söz konusu talimat Parti’nin medyayı denetlemekten sorumlu şefi Gao Changli tarafından verildi. Şu ana kadar resmi olarak ilan edilen herhangi bir düzenleme yok ancak Twitter’ın Çin’deki muadili Weibo’da yaklaşık 4 milyon takipçisi bulunan “GAI” adındaki bir rapçinin Cuma akşamı bir Çin kanalında yayınlanan “Singer” isimli yarışma programından çıkarılması devletten talimat geldiğine dair dedikoduları daha da güçlendirdi.

GAI adıyla bilinen Zhou Yan, "Çin Rap'i" isimli yarışma programıyla tanınmıştı.
GAI adıyla bilinen Zhou Yan, “Çin Rap’i” isimli yarışma programıyla tanınmıştı.

Çin sosyal medyasında GAI’nin programdan çıkarılmasının “hip-hop’un yasaklanacağına dair bir gösterge” olduğu konuşuluyor.

Çin’de geçtiğimiz yıl gösterilen ve bir anda hip-hop müziğine büyük bir popülarite kazandıran “Çin Rap’i” isimli televizyon yarışması 3 milyar kişi tarafından izlenmişti. Ancak görünen o ki; hip-hop’un yaygınlaşması ve ün kazanması, Çin Komünist Partisi’nin “vatanseverlik ve toplumsal ahengi” öne çıkaran ifade özgürlüğü anlayışına ters düşmüşe benziyor.

Söz konusu tartışmalar, geçtiğimiz yaz “Fat Shady” isimli bir rapçinin bir şarkısında Çin’de yaşayan göçmenler için “aptal yabancılar” ifadesini kullanmasıyla başlamıştı. İki hafta önceyse, ülkenin en ünlü rapçilerinden PG One, bir şarkısında geçen müstehcen ve cinsiyetçi sözlerin Çin’in resmi yayın organınca eleştirilmesi üzerine kamuoyundan özür dilemişti.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.