Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

George Soros: “Facebook ve Google gelmiş geçmiş en büyük tekeller ve yenilikçi girişimlere engel oluyorlar”

Ünlü işadamı ve yatırımcı George Soros İsviçre’de her yıl düzenlenen Dünya Ekonomik Forum’unda dün yaptığı konuşmada dünyanın içinden geçmekte olduğu dönemi ve sorunları değerlendirdi. Soros’a göre dünyanın şu anki en önemli sorunları şöyle: uygarlığı tehdit eden liderler ve otoriter rejimler, nükleer savaş ihtimali, iklim değişikliği ve dev internet teknolojisi firmaları.

Soros konuşmasında, otoriter liderlerin ve rejimlerin uygarlık için bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Konuşmasının bu kısmında dünyanın çeşitli yerlerinde diktatörlüklerin ve mafya-devletlerin artmakta olduğunu ifade eden Soros mafya-devlet olarak Rusya’yı ve Vladimir Putin’i örnek olarak gösterdi. Soros, ABD Başkanı Donald Trump’ın da bu tür bir mafya-devleti kurmak istediğini söyledi ancak ABD’de anayasanın, kurumların ve etkili sivil toplumun bunu engellediğinin altını çizdi.

Soros, bugün uygarlığın ciddi bir nükleer savaş tehlikesi altında yaşadığını da ifade etti. Bu noktada Kuzey Kore’nin artık nükleer bir güç olarak kabul edilmesi gerektiğini ve Trump’ın Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’a karşı takındığı tutumun nükleer savaş olasılığını arttırdığını söyledi. Soros’a göre Kuzey Kore gerçeği artık kabul edilmeli ve ABD yönetimi diplomatik yollarla bu sorunu halletmeli.

1

Soros ikinci ciddi risk olarak iklim değişikliğine dikkat çekti ancak bu konuda adım atacak siyasal irade eksikliğinin en temel sorun olduğunu belirtti. Trump’ın iklim konusundaki anlaşmalardan çekilmek istemesi karşısında dünyanın bir Trumplaşma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunun altını çizdi.

Google ve Facebook tehlikesi

Soros ayrıca Facebook ve Google gibi dev küresel şirketlerin dünya için ciddi bir sorun oluşturduğunu anlattı. Konuşmasının bu kısmında Soros, iki dev internet teknolojisi şirketinin gelmiş geçmiş en büyük tekeller olduklarını söyledi. Soros, bu şirketlerin, ilk ortaya çıktığında yenilikçi yönleriyle dünya için oldukça yararlı olduklarını ancak şu anda dev tekeller haline geldiklerinden yenilikçi girişimlere engel olmaya başladıklarını savundu. Bu şirketlerin sosyal medyada kişisel bilgileri depolamasını ve bunu reklam verenlerin hizmetine sunmasını en önemli tehditlerden biri olarak gördüğünü belirtti.

gettyimages-693700118-670x491

Soros özellikle ABD’de bu şirketler ile ilgili yeterince düzenleme bulunmadığını ve bunun söz konusu şirketlere yaradığını belirtti. Soros ayrıca ileriki zaman diliminde otoriter rejimler ile bu şirketlerin işbirliği yapabileceğini ve bunun devasa bir kontrol sistemine dönüşebileceği uyarısında bulundu. Konuşmasının bu kısmında ünlü distopya yazarları Aldoux Huxley ve George Orwell’e referans veren Soros, bu iki yazarın bile bu denli bir kontrolü hayal etmediklerini ifade etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.