Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’ın en ünlü hafızı, 19 erkek çocuğa yıllarca tecavüzle suçlandı, itiraf etti, ama beraat ettirildi

 

İran’da Kuran okuma yarışması birincisi ve hocası, Kuran Konseyi üyesi Said Tusi, Tahran Mahkemesi’nin İran resmi medya kanallarında yayınlanan kararına göre, çoğu kendisinin öğrencisi olmak üzere yaşları 12 ile 15 arasında değişen 19 öğrenciye cinsel taciz ve tecavüz suçlarından yargılandığı davada aklandı. Bu aklanmanın yankıları ve tartışmalar sürüyor.

iran

Tusi’nin yargılanma süreci iki yıldır sürüyordu. Yöneltilen suçlamalarla ilgili olarak Tusi’ye karşı ilk defa 7 yıl önce bir şikâyette bulunuldu. Tusi’nin cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen çocuklardan intihar edenler oldu. Cinsel istismara uğradığını iddia eden kişilerin yıllar sonra yaşadıklarını anlattıkları ifadeleri mevcut.

Cinsel istismara ve tecavüze uğradığı iddia edilen çocukların aileleri konu ile ilgili meclise, yargıya ve dini liderler ofisine başvurdu. Aktarılanlara göre, bu merciler üzerinden adaletin sağlanmaması ebeveynleri ellerindeki belgeleri Amerika’nın Sesi Farsça Servisi üzerinden kamuya açmaya yönlendirdi. Bu belgeler içerisinde Kuran Meclisi’nin Tusi’den aldığı ve onun kendi el yazısıyla yazdığı itirafname, çeşitli evraklar ve de cinsel istismara uğramış çocukların ailelerinin Tusi ile konuşmalarındaki itiraflarının kaydı olduğu iddia ediliyor.

Tusi, cinsel istismar ve tecavüze dair iddialar ilk çıktığında belgelere ve itirafnameye rağmen iddiaları reddetmişti. Tusi, hakkındaki iddiaların İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ve muhafazakâr müttefiklerine karşı yürütülen bir kampanyanın parçası ve düşmanların komplosu olduğunu savunmuş ve suçlamaların amacının ülkenin dini temellerinin ve dini lideri Hamaney’in itibarını sarsmak olduğunu belirtmişti. Yargıdan sorumlu Ayetullah Sadık Amoli Laricani ise, belgelerin basına aktarılmasını “düşman medyayla işbirliği” olarak nitelendirip bunu yapanların yargılanacaklarını belirtti.

Dini liderin müdahalesi iddiaları

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, milletvekillerinden Ali Mutaharri ise cinsel istismara uğradıklarını ifade eden kişilere destek vererek soruşturması sürecinin uzamaması gerektiğini sözlerine ekledi. Mutaharri, sürecin uzamasının mağdurları ellerindeki belgeleri yabancı medya üzerinden kamuya açmaya yönlendirdiğini vurguladı. Sürgünde yaşayan insan hakları savunucusu avukat Muhammed Mustafai yaptığı açıklamada, uluslararası ve yerel yarışmalarda ödüller kazanmış Tusi’nin, Hamaney’in elinden de birçok ödül aldığını belirterek, Tusi’nin yargılanmaktan kaçmak için Hamaney ile yakınlığını kullandığını iddia etti.

Al-Arabiya English’te yer alan habere göre, İran Ulusal Meclisi’nin reformist kanadından Tahran milletvekili Mahmud Sadıki kararı protesto etti. Tusi’nin aklanması kararını adaletsiz ve insafsız bulduğunu belirten Sadıki, kanıtların Kuran hocasının çocukları taciz ettiğini gösterdiğini söyledi. Sadıki, Tusi’nin dini liderler ofisi tarafından desteklendiğini sözlerine ekledi. Sadıki, Twitter’daki konuyla ilgili yazdığı mesajında, mahkemenin son dönemdeki protestolardaki insanların seslerini duymadığını ifade etti. Sadıki’nin konuyla ilgili beyanları bir anlamda yargı erki başkanının dini liderin emriyle yargıya müdahalesine karşı bir çıkış olarak yorumlanabilir.

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.