Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD siyasetinde yeni parlayan yıldız, yine bir Kennedy

ABD Başkanı Donald Trump bu akşam geleneksel “Birliğin Durumu” konuşmasını yapacak. Her yıl yapılan ve başkanların Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerine “Birliğin Durumu” hakkında bilgi verdiği konuşmada, başkanlar iç ve dış politikadaki önemli meselelere değiniyor ve o yıl içinde uygulamayı planladığı politikalardan bahsediyor.

ABD Anayasası’nın 2. Maddesi’ne göre “ABD Başkanı’nın, düzenli olarak Kongre’ye ülkede Birliğin Durumu hakkında bilgi vermesi” gerekiyor. Daha öncesinde yazılı olarak yapılan bu bilgilendirme ilk olarak 1913 yılında dönemin ABD Başkanı Woodrow Wilson’un Kongre’de konuşma yapması ile birlikte her yıl Kongre’ye ve halka seslenilen bir hitap şeklini aldı.

1966 yılından beri uygulanan bir başka gelenekse, başkanın “Birliğin Durumu” konuşmasına cevap verilmesi. Her yıl başkanın konuşmasının hemen akabinde muhalefet partisinden bir temsilci partinin resmi cevabını kamuoyuyla paylaşıyor. Bu yılsa, Demokrat Parti’nin Trump’ın konuşmasına yönelik cevabını tanıdık soyadlı biri yapacak: Demokrat Parti’nin Massachusetts Temsilciler Meclisi Üyesi Joe Kennedy.

Joe Kennedy, Massachusetts'te yaptığı konuşmada, ABD ordusunda görev yapan trans bireylere destek vermişti.
Joe Kennedy, Massachusetts’te yaptığı konuşmada, ABD ordusunda görev yapan trans bireylere destek vermişti.

Önceki yılların aksine Trump’ın konuşmasına Demokrat Parti’den üç yanıt gelecek: Kennedy’nin cevabının yanı sıra Virginia Eyaleti’nden Elizabeth Guzman, Parti’nin resmi cevabını İspanyolca olarak yapacak. 2016 Başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti aday adayı olan ve ön seçimlerde Hillary Clinton’a karşı kaybeden Vermont Senatörü Bernie Sanders da internet üzerinden canlı olarak bir yanıt verecek.

Bu akşam ABD’de ve dünyanın birçok yerinde milyonlarca insanın izleyeceği “Birliğin Durumu” konuşmasının hemen ardındansa, ünlü komedyen Jimmy Kimmel’in sunduğu talk-show programına Trump’la 2006 yılında bir ilişki yaşadığı iddia edilen porno yıldızı Stormy Daniels katılacak.

Peki, Demokrat Parti’nin resmi cevabını verecek, genç ve parlak bir siyasi figür olan Joe Kennedy kimdir?

Kennedy ailesinin Stanford ve Harvard’lı yeni siyasi figürü

Tam adı Joseph Patrick Kennedy III olan Joe Kennedy, ABD’nin meşhur Kennedy ailesine mensup. Üç dönemdir Massachusetts Eyaleti’nden ABD Temsilciler Meclisi üyesi olarak görev yapan 37 yaşındaki Kennedy, soyadının hakkını verecek şekilde genç yaşına rağmen son derece başarılı ve parlak bir kariyere sahip bir siyasetçi.

kennedy 1

1980 yılında ABD’nin Boston şehrinde dünyaya gelen Joe Kennedy; Adalet eski Bakanı ve Senatör Robert F. Kennedy’nin torunu. Dede Kennedy’nin diğer iki kardeşi ise; 1963 yılında suikasta kurban giden ABD eski Başkanı John F. Kennedy ve Massachusetts Senatörü Ted Kennedy. Dedesi Robert F. Kennedy, başkanlık seçimlerine adaylığını açıkladıktan ve Kaliforniya ön seçimlerini kazandıktan hemen sonra 5 Haziran 1968’te uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmişti.

Stanford Üniverstitesi’nde lisans eğitimi aldıktan sonra 2003’te Peace Corps’a katılan Joe Kennedy, bu program kapsamında Dominik Cumhuriyeti’nde 2 yıl gönüllü olarak görev almıştı. Bu Peace Corps programı ise ABD kültürünü diğer ülkelere, diğer ülkelerin kültürlerini ise ABD’ye tanıtmak ve diğer ülkelere insani yardım götürmek için oluşturulmuş bir gönüllüler programı. 1961-2015 yılları arasında 220 bin ABD’li gencin 141 ülkede görev yaptığı bu programı başlatan ise Joe Kennedy’nin büyük amcası Başkan Kennedy.

2006 yılında Harvard Law School’da hukuk üzerine yüksek lisans eğitimine başlayan Kennedy, buradaki eğitimi süresince, düşük gelirli vatandaşlara hukuki yardım sağlayan Harvard Hukuki Yardım Bürosu’nda çalıştı. Yüksek lisans eğitimi sırasında, ileride Demokrat Parti’den senatör olacak Elizabeth Warren’ın hukuk sınıfında müstakbel eşi Lauren Anne Birchfield ile tanıştı. 2009 yılında yüksek lisans derecesini tamamlayan Kennedy, bölge savcısının asistanı olarak çalışmaya başladı.

Genç yaşında üç dönemdir Temsilciler Meclisi üyesi

2012 yılında siyasete atılmaya karar veren Kennedy, başarılı bir seçim kampanyasının ardından Massachusetts’ten ABD Temsilciler Meclisi üyesi seçildi. 2014 ve 2016 seçimlerinde de başarıya ulaşan ve üç dönemdir Kongre üyesi olan Kennedy, Temsilciler Meclisi içerisinde Dış İlişkiler Komitesi ve Bilim, Uzay ve Teknoloji Komitesi’nde görev aldı.

Temsilcisi olduğu Massachusetts ve Capitol Hill’de başarılı ve parlak bir siyasetçi olarak tanınan ve takdir edilen Kennedy’nin ABD genelinde ün kazanması ise geçtiğimiz sene Kongre’de yapılan Obamacare görüşmeleri sırasındaki etkili ve sert çıkışıyla oldu. Sağlık politikası tartışmaları sırasında Cumhuriyetçi Parti’yi ve ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü Paul Ryan’ı sert bir dille eleştirdiği video Facebook’ta viral olmuş ve 3 milyonu aşkın kişi tarafından paylaşılmıştı. Hatta öyle ki, bu videoyu Twitter hesabından paylaşan Demokratik Ulusal Komite Başkanı Howard Dean, “Vay be! Başkan olabilecek bir Kennedy. Mutlaka izlemelisiniz!” demişti.

LGBTİ haklarının sıkı bir savunucusu olan genç Demokrat Kennedy, parti içerisinde de takdirle karşılanan bir isim ve “Trump’ın zıttı” olduğu düşünülüyor. Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Nancy Pelosi, Kennedy hakkında şu ifadeleri kullandı: “Trump, ABD’nin orta sınıfına verdiği sözleri sürekli olarak bozuyor; Kennedy ise çalışan kadın ve erkeklerin yaşadığı zorlukları çok iyi biliyor ve anlıyor.”

Kennedy’nin üniversite yıllarında Stanford’daki oda arkadaşı da ünlü NBA yıldızı Jason Collins. 2012-2013 NBA sezonunun bitiminde kamuoyuna eşcinsel olduğunu açıklayan Collins, 2014 yılında TIME dergisi tarafından “Dünyanın en etkili 100 kişisi” listesinde gösterilmişti. Collins, aynı zamanda ABD’nin en büyük dört spor liginde eşcinsel olduğunu açıklayan ilk sporcu.

Jason Collins (solda) ve Joe Kennedy (sağda)
Jason Collins (solda) ve Joe Kennedy (sağda)

Trump’ın konuşması da Kennedy’nin cevabı da bilinmiyor. Ancak Kennedy, konuşmasına dair birkaç ipucu verdi: “Sağlık politikalarından, ekonomik adalete ve yurttaşlık haklarına kadar her konuda; Demokrat Parti’nin siyasi ajandasıyla, Amerikalı ailelere boş sözler verip tutmayan Başkan Trump tam bir zıtlık içerisinde. Bu “Birlik Durumu” cevabında partimizin dayandığı ana unsur çok basit ve bir o kadar hayati: Her Amerikalıya sunulması gereken bir eşitlik ve ekonomik haysiyet. Partimizin liderleri Nancy Pelosi ve Chuck Schumer beni seçtiği için büyük bir onur duyuyorum.”

“Kennedy laneti”

İrlanda’dan ABD’nin Boston şehrine 1849 yılında göçen Kennedy ailesi, ABD siyasetinin en etkili ve en tanınmış ailelerinden biri. 1947’den 2011’e ve 2013’ten günümüze kadar her sene en az bir Kennedy, hepsi Demokrat Parti’den olmak üzere ABD Kongresi’nde görev aldı. Bugüne kadar bir ABD Başkanı, altı Kongre üyesi ve dört ABD Büyükelçisi çıkarmış olan ailenin yetiştirdiği en genç siyasetçiyse Joe Kennedy.

Ancak Kennedy ailesi, yetiştirdiği siyasetçiler ve ABD siyasetindeki etkilerinin yanı sıra ABD kamuoyunda “Kennedy Laneti” olarak bilinen talihsiz mazileriyle de ünlü. 1963 yılında ABD Başkanı John F. Kennedy ve bundan 5 yıl sonra kardeşi Robert Kennedy’nin suikast sonucu ölmesinin yanı sıra, kardeşleri Rosemary geçirdiği lobotomi ameliyatı sonrasında uzun yıllar felçli kaldı.

1969 yılında “Chappaquiddick Kazası” olarak bilinen olayda diğer bir kardeşleri Ted Kennedy’nin arabası köprüden uçtu. Ailenin diğer üyelerinden Joseph Jr., Kathleen ve John Jr. ise uçak kazasında hayatlarını kaybettiler.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.