Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye’nin metal sahnesini konu alan bir direniş ve umut hikayesi

Suriyeli film yapımcısı Monzer Darwish’in dört yıldır üzerinde çalıştığı ‘Syrian Metal is War’ (Suriye Metali Savaştır) isimli belgesel, savaşla tozu dumana katılmış ülkenin metal sahnesini gözler önüne seriyor.

Darwish’in zorlu yolculuğu eşiyle beraber Şam’ın 130 mil uzağındaki Hama şehrindeki evlerinden güvenli bir limana kaçmalarıyla başladı. Türkiye’ye geldikten sonra lastik botla Yunanistan’a geçtiler ve Atina’dan ellerindeki kaynakları seferber ederek Amsterdam’a ulaştılar. Darwish yol boyunca elindeki Canon kamerayla bu zorlu yolculuğu kaydetti. Bir senedir Amsterdam yakınında bir köyde yaşıyorlar.

Bu kayıtlar Darwish’in dört yıldır üzerinde uğraştığı daha geniş kapsamlı projenin bir parçası. Belgesel sonunda izleyicisiyle buluşmaya hazır. İsviçre’den bulunan bir fon ile kurgu ekipmanı sağlanarak ‘Syrian Metal is War’ projesi tamamlandı. Darwish yurdunu zorunlu olarak terketmeden önce uzun zamandır bu belgesel üzerine çalışmaktaydı. O zamandan beri çok şey yaşadı ancak projeye olan tutkusu ve sadakati tüm karanlık zamanları atlatarak sonunda filmin bugün Youtube’da izleyicisiyle buluşmasını sağladı.

Noisey’e göre Darwish filmi şu sözlerle açıklıyor: “Metalcilerin savaştan tozu dumana katılmış Suriye’de yaşadıklarının mozaik antolojisi, bunların sonuçları ve ortak noktaları yalnızca müzik ve savaş olan insanlar arasında umudun kaos ve yıkımdan fışkırması”.

https://www.youtube.com/watch?v=ZP_HV-R-KGg

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.