Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emekli Büyükelçi Nabi Şensoy hayatını kaybetti

Emekli Büyükelçi Nabi Şensoy 73 yaşında hayatını kaybetti. Bir süredir böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gören Şensoy, evinde geçirdiği kalp krizinin ardından tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Türk dış politikasının son 40 yılına tanıklık eden eski Washington Büyükelçisi, meslek hayatı boyunca birçok önemli görevde bulunmuştu.

Şensoy, 1945 senesinde İstanbul’da dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun olan Şensoy, 1970 senesinde Dışişleri Bakanlığı bünyesinde meslek hayatına başladı.

Şensoy meslek hayatı süresince sırasıyla 1972’de New York Başkonsolosluğu’nda Muavin Konsolos, 1975’te Karakas Büyükelçiliği’nde Başkatip, 1977’de İkili Siyasi İşler Batı Dairesi’nde Şube Müdürü, 1979’da Havana Büyükelçiliği’nde Elçi Müsteşar, 1980´de Washington Büyükelçiliği’nde Elçi Müsteşar, 1983’de Çok Taraflı Siyasi İşler Denizcilik ve Havacılık Dairesi’nde Daire Başkan Yardımcısı, 1985’te Londra Başkonsolosluğu’nda Başkonsolos, 1988´de Çok Taraflı Uluslararası Sorunlar Genel Müdür Yardımcılığı’nda Elçi Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.

Özal’ın tartışmalı Bush görüşmesine tanıklık etti

1988 senesinde Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü olarak atanan Şensoy, 1990’da dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın tartışmalı Washington ziyaretinde liderler görüşmesine Türk heyetinden katılan tek kişi olmuş ve tarihi görüşmeye tanıklık etmişti. 1. Körfez Savaşı öncesinde gerçekleşen bu görüşmenin liderler arasında geçmesi beklenirken, görüşmeye son anda ABD Dışişleri Bakanı James Baker’ın katılımı Türk heyetinde krize yol açmış ve dönemin Dışişleri Bakanı Ali Bozer’in istifası ile sonuçlanmıştı.

Screen Shot 2018-02-07 at 16.18.23

1990’da İspanya Büyükelçisi olarak atanan Şensoy, 1998’de Rusya Federasyonu Büyükelçisi, 2002’de ise Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Kuruluşlardan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı olarak görev aldı. Son olarak 2006 senesinin Ocak ayında ABD Büyükelçisi olarak atanan Şensoy, 2009 senesinde, dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Washington ziyareti sırasında yaşanan anlaşmazlığın ardından merkeze alındı.

Mesleki ve insani olarak ardında önemli izler bırakan Şensoy, Gülgün Şensoy ile evliydi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.