Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IŞİD’in yaptıkları infazlarla tanınan iki İngiliz militanı SDG tarafından yakalandı

IŞİD’in işkence ve katliamlarındaki rolleriyle bilinen iki İngiliz örgüt üyesi, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından ele geçirildi. Kimlikleri Alexanda Kotey ve El Shafee Elsheikh olarak doğrulanan IŞİD’liler, örgüte bağlı İngilizlerin oluşturduğu ve liderliğini de Cihatçı John lakaplı Muhammed Emvazi’nin yaptığı Beatles grubunun firardaki iki üyesiydi.

Kotey ve Elsheikh, örgüt içinde zalimlikleriyle ünlü olan militanlar. Amerikan hükümetinin verdiği bilgiye göre, Kotey ve Elsheikh’in üyesi olduğu Beatles grubu esir tuttukları en az 27 kişiyi başını keserek idam etti.

Sırasıyla 29 ve 34 yaşında olan Elsheikh ve Kotey idamların yanı sıra işkence yöntemleriyle de nam salmışlar. Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın paylaştığı bilgiye göre, her iki militanın da su altında tutma, çarmıha germe, elektrik şoku gibi işkence yöntemlerinde uzmanlaştığı ve Kotey’in IŞİD’in İngiliz vatandaşları arasında örgütlenmesinde önemli bir rol oynadığı yer alıyor.

bd2

Ele geçirilmelerinin akabinde SDG tarafından Amerikan Özel Kuvvetleri birliğine teslime dilen militanların kimliği, parmak izi yöntemiyle ve diğer biyometrik yöntemlerle tespit ve teyit edildi.

ABD tarafından uzun süredir aranan militanların, Amerika’da yargılanıp yargılanmayacağı ise henüz belli değil. IŞİD’in hakim olduğu topraklarda işledikleri, kurbanları arasında Amerikalıların da olduğu cinayetler düşünüldüğünde, militanların federal yargıya teslim edilmesi söz konusu olabilir. Özellikle IŞİD’lilerin oradaki mahkumlara verilen haklardan faydalanmaları istenmese de, Guantanamo da yakalanan militanlar için seçenekler arasında.

ABD liderliğindeki koalisyondan bir yetkili, Kotey ve Elsheikh ABD Özel Kuvvetleri’ne örgüt yapısı, henüz yakalanmamış üyeleri ve kayıp rehineler hakkında önemli bilgiler verdiğini bildirdi.

download

ABD Hava Kuvvetleri ve onların destekledikleri sahadaki SDG güçleri, IŞİD’ten alınan topraklarda birçok örgüt militanını ele geçirmiş durumda. En çok aranan militan ise örgütün lideri Ebubekir El-Bağdadi. Daha önce birden fazla kez hava saldırılarında öldüğü ve yaralandığı iddia edilmiş olsa da, Amerikan terörle mücadele yetkilileri El-Bağdadi’nin halen yaşadığını ve Suriye ile Irak arasındaki sınıra yakın daha çok Sünnilerin yaşadığı bir bölgede saklandığını düşünüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.