Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP’nin yeni Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli oldu, Demirtaş PM listesinde yer aldı

HDP’nin 3. Olağan Kongresi Ankara Spor Salonu’nda başladı. Ana sloganı “Dirençliyiz, umutluyuz, kararlıyız” olan kongrede tek eşbaşkan adayı Pervin Buldan ve Sezai Temelli olarak belirlendi. Demirtaş’ın adaylığı için imza veren delegelerin dilekçeleri Demirtaş’ın isteği ve gönderdiği mesaj da esas alınarak reddedildi. 100 kişilik Parti Meclisi listesi açıklandı, Demirtaş da listenin birinci sırasında yer aldı. Salonda ve salonun dışında 32 bin partilinin olduğu açıklandı.

Kongrede yapılan oylamada, Pervin Buldan ile Sezai Temelli, yeni Eş Genel Başkanları oldu. Oylamada, bin 109 delegeden 837’si oy kullandı. İkili oyların 823’ünü aldı.

Kongrede 100 asil ve 50 yedek PM üyesi listesi yayınlandı. Ayrıca listede merkez disiplin kurulu ve uzlaşma kurulu üyeleri de yer aldı. Birinci sıradan listeye dahil olan Demirtaş’ın yanı sıra eski Eşgenel Başkan Serpil Kemalbay da listeye dahil oldu.

WhatsApp Image 2018-02-11 at 15.11.58

Salona çanta, laptop, şarj aletiyle girilmesine izin verilmezken salon çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Salonda kurulan ekranda tutuklu HDP milletvekillerinin fotoğrafları yansıtıldı. Uluslarası partilerin ve temsilcilerin mesajları okunurken kongreye katılan Baskın Oran, Akın Birdal, Fikret Başkaya gibi isimler sayıldı, Suruç Ailelerine selam gönderildi. AP milletvekili Martina Michels, Fransa Komünist Partisi’nden Pierre Laurent ve Filistin direnişinin sembol isimlerinden Leyla Halid destek konuşması gerçekleştirdi.

Partililer salona “Adalet”, “Demokrasi”, “Gazetecilere Özgürlük”, “Gençlik Tektipleşmiyor”, “İnançlara Özgürlük” pankartları astılar. Kongrede 1188 delege hem eşbaşkanları seçecek, hem de 100 asil 50 yedek olmak üzere Parti Meclisi’ni belirleyecek. İstanbul Milletvekili Pervin Buldan ve 25. Dönem Milletvekili Sezai Temelli blok listeyle tek aday olarak oylanacak.

Eşbaşkan adayı Pervin Buldan konuşmasında “Çözüm savaşta değil barıştadır. Çözüm ölme ve öldürmede değil, yaşama ve yaşatmadadır. Çözüm Afrin’e girmede değil, İmralı’ya gitmededir” ifadelerini kullanırken Buldan ile birlikte aday olan Sezai Temelli, “2018 HDP’nin barışa yapacağı katkıların yılı olacak. HDP bu ceberrut devlete en önemli dersi verecek. Bugün aklımızla alay edermişcesine Afrin’e yönelik işgal faaliyetine zeytin dalı ismi veriliyor. Bu yıkıma karşı çıkmak zorundayız” dedi.

Demirtaş: “Her yerde elimden geleni yapmaya devam edeceğim”

Selahattin Demirtaş kongreye yolladığı mesajda “Hala sizlere karşı borçlu ve mahcup hissediyorum kendimi. Halkımıza karşı olan borcumuz tam anlamıyla özgürlük ve demokrasi sağlanıncaya kadar bu borç ödenmiş sayılmaz. eşbaşkanlığımı devrediyorum. Yeni yönetimimizle birlikte sizlere layık bir mücadeleyi ortaya koymak adına her yerde elimden geleni yapmaya devam edeceğimin sözünü veriyorum. HDP’nin nasıl bir direniş geleneğinden geldiğini anlamayacak kadar körlükle yaklaşıyorlar. Biz devasa bir çınar gibiyiz, çınarın her bir dalında Türkiye halklarının kimlikleri, cinsiyetleri, mezhepleri özgürce yer almıştır” ifadelerini kullandı. Demirtaş mesajında ayrıca “HDP Türkiye’nin hırsızlarının partisi değildir, rüşvetçilerinin, kan emicilerinin partisi hiç değildir. HDP Türkiye ezilenlerinin, yoksullarının, yok sayılanların partisidir. HDP bu yönüyle gerçek bir Türkiye partisidir” açıklamasında bulundu.

Sırrı Süreyya Önder de açılış konuşmasında “Bu halk özgürlük ve barış mücadelesi için seferber olmuştur. Ne mutlu size ne mutlu sizin temsilciniz olanlara. Bu iradenin gücünü kırmak için zalimce, zorbaca zindanda tutulan başta Eşgenel Başkanlarımız Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ve tüm vekil arkadaşlarımızı, belediye başkanlarımızı saygıyla selamlıyoruz. Onların bize devrettiği bayrağı başkasına devredene kadar yere düşürmeme sözü veriyoruz” diye konuştu.

hdp

Screen Shot 2018-02-11 at 13.22.13

Screen Shot 2018-02-11 at 11.33.19

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.