Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’da çevrecilere casusluk suçlaması

İran’da aralarında Çevre Bakan yardımcısı Kaveh Medeni’nin de bulunduğu bir grup çevreci haftasonu gözaltına alınıp sorgulandıktan sonra Pazartesi serbest bırakıldı. ABD’de eğitim gören ve Londra Imperial College’de  görev yapan akademisyen Kaveh Medeni Hasan Ruhani’nin özel isteği ile İran’a geri dönmüş ve bakan yardımcısı olmuştu.

Ocak ayında 6 arkadaşıyla beraber sessiz sedasız tutuklanmış olan İran asıllı Kanadalı çevreci profesör Kavus Seyid İmami ise hapishanede hayatını kaybetti. İmami’nin intihar ettiği ve ajanlık suçunu itiraf ettiği öne sürülüyor ancak ailesi ajanlık suçlamasını reddederek yeniden otopsi talebinde bulundu.

Çevreci İran

 

İran’da bir yanda Beyaz Çarşamba protestoları sürerken ekonomik sıkıntılar da rahatsızlık yaratmaya devam ediyor. Geçtiğimiz ay aralarında Amerikalı-İranlı aktivist Morad Tahbaz ve Kavous Seyed Emami’nin aralarında bulunduğu en az 9 aktivist Devrim Muhafızları tarafından yargılanarak tutuklandı. Emami, Tahbaz’ın da üyesi olduğu İran Vahşi Hayat Mirası Derneğinin kurucularından biriydi. Morad Tahbaz’ın geçtiğimiz aylarda tutuklanan en az beşinci Amerika ve İran çifte vatandaşı olması sebebiyle Amerika ile İran arasında da artan gerginlik söz konusu. ABD yönetimi, İran’da tutuklanmış tüm ABD vatandaşlarının hemen salı verilmesini istiyor.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.