Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

155 yıllık Alman Sosyal Demokrat Partisi’nin başına ilk kez bir kadın geçecek

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Martin Schulz, koalisyon sürecinde kendi partisinden gördüğü tepkiler nedeniyle, dün görevinden istifa etti. Parti yönetimi Schulz’un yerine partinin Federal Meclis Grubu Başkanı Andrea Nahles’in gelmesine oybirliği ile karar verdi. 2013-2017 yılları arasında Çalışma Bakanlığı da yapmış olan Nahles, 22 Nisan’daki olağanüstü kurultayda delegelerden de yeter oy alırsa, 155 yıllık Alman Sosyal Demokrat Partisi’nin ilk kadın genel başkanı olacak.
Berlin’de partinin yürütme kurulu toplantısından sonra istifasını duyuran Schulz, 47 yaşındaki Andrea Nahles’in liderliğinde, partinin eski gücüne kavuşacağına inandığını söyledi. Bu arada kurultaya kadar Genel Başkanlık görevine Nahles değil, yeni kabineye Maliye Bakanı olarak giren Hamburg Belediye Başkanı Olaf Scholz vekalet edecek.

nahles schulz
Martin Schulz ve Andrea Nahles

Merkel liderliğindeki bir kabinede asla yer almayacağını söylemişti ama…

SPD seçimden dört ay sonra, nihayet geçen hafta, Başbakan Angela Merkel’in muhafazakâr Hristiyan Birlik partileri ile hükümet kurma konusunda uzlaşmış; varılan anlaşmayı onay için üyelerinin oyuna sunmuştu. Oylamanın sonucu 4 Mart’ta belli olacak. Ancak Merkel’e dördüncü kez başbakanlık yolunu açan bu anlaşmaya, SPD’nin 464 bin üyesinin önemli bir bölümünün sıcak bakmadığı biliniyor. SPD üyelerinin aleyhte oy kullanması halindeyse Almanya’nın yeniden seçime gitmesi kaçınılmaz görünüyor.
Martin Schulz 24 Eylül’deki seçimler ertesinde Merkel liderliğindeki bir kabinede asla yer almayacağını söyleyerek koalisyona hayır demişti; ancak sözünden döndü. 62 yaşındaki siyasetçi geçen hafta Merkel ile el sıkışmakla kalmadı, üstüne bir de kabinede Dışişleri bakanlığına talip oldu. Fakat bu tavrı partisinde öyle büyük tepki çekti ki, Avrupa Parlamentosu başkanlığı da yapmış olan Schulz SPD genel başkanlığında bir yılını dolduramadan istifa etmek zorunda kaldı.
SPD Eylül seçimlerinde yüzde 20,5 ile İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en düşük oy oranını almıştı. Son yapılan bir anket ise, partinin oylarını aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi’nden sadece bir buçuk puan önde, yüzde 16,5 civarında gösteriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.