Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Kore’de ünlü tiyatro yönetmeni cinsel taciz iddialarını kabul etti: “Cezam neyse çekmeye hazırım”

Güney Kore’nin önde gelen tiyatro yönetmenlerinden, Kore Ulusal Tiyatrosu eski sanat yönetmeni Lee Youn-taek, Pazartesi günü bir basın toplantısı düzenleyerek cinsel tacizde bulunduğu oyuncularından özür diledi. 65 yaşındaki Lee, utanç duyduğunu ve “hukuki karşılığı dahil” cezası neyse çekmeye hazır olduğunu söyledi.
Lee’nin özürü, oyuncu Kim Soo-hee’nin eski yönetmenin kendisini nasıl taciz ettiğine dair 5 gün önceki Facebook paylaşımını izliyor. Kim, Lee’nin kendisini bir otel odasına davet ettiğini, önce masaj yaptırıp ardından cinsel ilişki talep ettiğini anlatmış; “Reddedemedim, ait olduğum dünya için bir kraldı o” diye yazmıştı.

Lee’nin Pazartesi günkü basın toplantısında Kim’in ifşa ettiği olayın benzerlerinin 18 yıllık kariyeri boyunca defalarca yaşandığını itiraf etmesi çarpıcı. Nitekim toplumsal cinsiyet eşitliğinin henüz uğramadığı Güney Kore’de, hak savunucuları etkek yöneticilerin kadın çalışanlarına yönelik cinsel taciz ve istismarlarının yaygın ve kadınların işyerlerinde yükselme şanslarının patronları ile ilişkisine tabî olduğuna dikkat çekiyorlar.

özür
Lee Youn-taek basın toplantısının sonunda böyle özür diledi

Peşpeşe ifşalar

New York Times’ın konuyla ilgili haberinde de, 2009 yılında genç artistlerden Jang Ja-yeon, arkasında eğlence endüstrisinde cinsel tacizlere zorlandığına dair bir mektup bırakarak intihar ettiği hatırlatılıyor.
Gazete Hollywood’daki cinsel tacizlerin ifşasıyla başlayan “#MeToo /Ben de” hareketinin tüm dünyada karşılık bulmasıyla Güney Kore’de de kadınların sessizliğini bozduğunu yazıyor. Örneğin Kasım ayında Hanssem adlı mobilya üreticisi şirketin 25 yaşındaki bir çalışanı işyerindeki erkeklerden gördüğü tacizi detaylı olarak sosyal medyada paylaşmış. Hallym Üniversitesi Tıp Merkezi’ndeki hemşireler de işle ilgili toplantılarda mini etek giyip dans etmeye zorlandıklarını ifşa etmişler.

Kadın savcının cesareti

Geçen ay ise Seo Ji-hyeon adlı savcının, 2010 yılında beraber katıldıkları bir cenaze töreninde erkek meslektaşının kendisini elle taciz ettiğini internetteki bloğundan duyurması ile Güney Kore’de kadınlar açısından yeni bir dönem başlamışa benziyor. Seo, maruz kaldığı tacizin yol açtığı travma ile düşük yaptığını, ancak meslektaşlarının şikayetçi olmaya kalkarsa “beceriksiz, sorunlu, hastalıklı” bir savcı damgası yiyeceğini söyleyerek onu ifşadan vazgeçirmeye çalıştığını yazmıştı. Seo, o dönemde soruşturma açılması için ısrarcı olunca başka kentte daha düşük dereceden bir göreve sürülmüş. Tacizci savcı Ahn Tae-geun ise geçen yıl yolsuzluğa karıştığı ortaya çıkınca görevden alınmış. Seo sosyal medyadaki ifşası ardından daha cesur bir adım atarak televizyona çıkmayı da kabul etmiş ve işte ancak ondan sonra Adalet Bakanlığı olayla ilgili soruşturma açmak zorunda kalmış. Ahn’ın savunması ise, “çok sarhoştum hatırlamıyorum, ama taiz ettiysem özür dilerim” demek olmuş.
Dünya Ekonomik Forumu verilerine göre toplumsal cinsiyet eşitliği açısından Güney Kore 144 ülke içinde 118. sırada. Erkekler aynı işi yapan kadın meslektaşlarından ortalama yüzde 37 oranında daha fazla ücret alıyorlar. Güney Kore parlamentosu Kasım ayında işyerlerinde cinsel taciz iddiasını soruşturmayan ve kadın erkek eşitliğine yönelik düzenleme yapmayan şirketlere yaptırım öngören bir yasa kabul etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.