Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Trump, okulda şiddeti önlemek için okulları silahlandırmayı önerdi

ABD Başkanı Donald Trump, Florida’daki okul katliamından sağ kurtulan öğretmen ve öğrencilerle, öğrencilerin velilerini Beyaz Saray’da ağırladı. Kendisine okullardaki silahlı şiddet olaylarını durdurmak üzere çeşitli öneriler sunan grubu dikkatle dinleyen Trump, toplantının sonunda ise benzer saldırılardan sonra gündeme getirdiği önlemi yineledi: Saldırganları durdurmak için okullarda silah taşıyan kişilerin sayısının artırılması. Öğretmenler ve diğer okul çalışanlarının silahlandırılmasının isabetli olacağını söyleyen Trump, “silahlardan iyi anlayan bir öğretmeniniz olursa, saldırıları çok çabuk bir şekilde sonlandırabilirler” dedi.

Öğrencilerin silahlanma karşıtı protestoları sürüyor

Florida’daki okulda 17 kişinin öldüğü saldırıdan bir hafta sonra düzenlenen toplantıda, 40 kişilik ziyaretçi grubu okullarda güvenliğin artırılması, benzer saldırılar sırasında öğrencilerin nasıl korunacaklarını öğrenecekleri tatbikatlar yapılması, silah satın alma yaşının yükseltilmesi gibi öneriler sıraladılar. Konuşma sırası Trump’a geldiğinde ise, ABD Başkanı saldırıda ölen futbol antrenörünün silahı olsa saldırganı öldüreceğini söyleyerek, okul çalışanlarının silahlandırılmasını savundu; okulların yakınlarındaki silahsızlandırılmış bölge uygulamasını ise, “bir manyağa hadi gir saldır” davetiyesi çıkarmak anlamına geldiği gerekçesiyle eleştirdi. Trump silah satın alanların geçmişinin daha sıkı bir şekilde araştırılması çağrılarına destek verdi.

Toplantı öncesinde başkent Washington’ın banliyölerinden gelen yüzlerce genç silahlanma karşıtı gösteri yaptı. Florida eyaletinin başkenti Tallahasse’de de saldırı tipi tüfeklerin satışının kısıtlanması talebiyle eylem vardı. Chicago, Pittsburgh, ve Phoenix kentlerinde de öğrenciler dayanışma için sınıflarını terk etti.

florida cnn

 

Tartışma programında öğrenciler silah lobisine yüklendi

Florida’daki son saldırının düzenlendiği Marjory Stoneman Douglas Lisesi’nin Beyaz Saray’a gitmeyen öğrencileri ise, CNN’in düzenlediği ve eyaleti temsil eden Kongre üyelerinin katıldığı tartışma programına katıldı. İçlerinden Cameron Kasky, Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio’ya güçlü silah lobisi grubu Ulusal Silah Birliği NRA’in yaptığı bağışlardan vazgeçip geçmeyeceğini sordu. Rubio’ya yanıt vermekten kaçınınca tartışmayı izleyen kalabalıktan eleştirel sesler yükseldi. Rubio, Başkan Trump’ın aksine öğretmenlerin silahlandırılmasını ise desteklemediğini söyledi. Programa NRA sözcüsü Dana Loesch de katılmıştı. Loesch’in failleri akıl sağlığı bozuk kişiler olarak nitelemesi ve bu tür olayların önlenmesinde polisin yetersiz kaldığını ima etmesi salondan büyük tepki aldı. Saldırıda ölen coğrafya öğretmeninin annesi Linda Schulman ise Loesch’e bireysel silahlanmaya gerekçe gösterilen anayasanın ikinci maddesi (second amendment) üzerinden yüklendi. Schulman “ikinci maddede av tüfeğinden bahsediliyor, bizse burada birkaç dakika içinde onlarca insanı öldürebilen kitle imha silahlarından bahsediyoruz” dedi.

florida cnn1

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.