Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğu Guta’daki ilk insani yardım molasında silahlar yine susmadı

Suriye’nin başkenti Şam yakınlarında son 10 gündür ağır bombardıman altında tutulan Doğu Guta için, Rusya’nın ilan ettiği günde 5 saatlik ateşkesin ilk gününde, silahlar yine susmadı, Doğu Gutalılar’a gıda ve tıbbi yardım da ulaştırılamadı.

Yerel saatle sabah 9’da başlayan “insani yardım molası” sırasında sivillerin bölgeden ayrılabilmesi için rejim tarafından El Wafidin kontrol noktasına otobüsler gönderilmişti; ama ilk gün bölgeden ayrılan olmadığı bildirildi.

Rusya Savunma Bakanlığı; Doğu Guta’daki silahlı grupları, açılan insani yardım koridoruna ve  rejim güçlerine ateş açmakla suçladı. Suriye resmi haber ajansı SANA ise, El Kaide ile ilişkili gruplardan birinin, “canlı kalkan olarak kullanmak amacıyla” sivillerin yerleşimi terk etmesini engellediğini ileri sürdü.

Rejimin 2012’den beri kuşatma altında tuttuğu, son 10 gündür ise havadan ve karadan bombaladığı Doğu Guta’da 400 bine yakın insan yaşıyor. AFP dünkü “insani yardım molası” sırasında bazı sivillerin günlerdir saklandıkları bodrumlardan dışarı çıktığını ancak bombardımanın süreceğine dair genel bir güvensizliğin hakim olduğunu duyurdu. Moskova’nın molanın bitim saati olarak duyurduğu 14:00’ten sonra da rejim güçlerinin yeniden bombardımana başladığı, ikisi çocuk yedi kişinin öldüğü bildirildi. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin cumartesi günü aldığı insai yardım amaçlı 30 günlük ateşkes kararı, terör örgütlerinin kapsam dışında bırakılmış oluşu gerekçe gösterildiğinden henüz hiçbir cephede aktif olarak uygulanabilmiş değil.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.