Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’da kritik 4 Mart seçimleri

4 Mart Pazar günü genel seçimler için sandığa gidecek olan İtalyanlar, yeni parlamentoyu ve önümüzdeki 5 yıl ülkeyi yönetecek iktidarı belirleyecekler.

Elezioni1
Aralık 2016’da eski Başbakan Matteo Renzi parlamentonun seçimi ve işleyişini gözden geçirme amaçlı referandumdan sonra parti liderliğini sürdürdü; ancak başbakanlıktan istifa etmesinden bu yana İtalya geçici bir hükümetle yönetildi.

Yeni başbakan arayışında bazı tanıdık isimler ve yüzler yer alıyor: “Haydi İtalya” (Forza Italia) lideri 81 yaşındaki eski Başbakan Silvio Berlusconi, aşırı sağcı “Kuzey Ligi” (Lega Nord) lideri Matteo Salvini, “ne sağcı ne de solcu” olduğunu ve hiçbir koalisyona girmeyeceğini söyleyen “Beş Yıldız Hareketi” (Movimento 5 stelle) lideri Luigi di Maio, merkez solda ise Demokrat Parti’nin (Partito Democratico) lideri Matteo Renzi bu tanıdık simalardan bazıları.

Elezioni
İtalya
’da artan göçmen sayısı, ekonomik kriz, yolsuzluk ve güneyde mafyanın yeniden ilerlemesi; ülkede popülist, aşırı sağ ve neo-faşist partilerin yükselişine neden oluyor.

Seçimlere çok az bir süre kalmış olmasına rağmen, anketlerde hâlâ büyük bir belirsizlik yer almakta. Seçim yasaklarından önce yapılan son anket, Beş Yıldız Hareketi Partisi’nin %28 civarında oy oranı ile önde olduğunu gösteriyor. İkinci sırada ise, %22 ile Matteo Renzi’nin Demokrat Partisi yer alıyor. Yeniden siyaset sahnesine çıkan Berlusconi’nin Haydi İtalya’sı %17 ile üçüncü, AB karşıtı Kuzey Ligi de %14 ile dördüncü sırada yer almakta.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.