Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ayakkabısız girilen mekânlardan, ayakkabıyla girilen kamusal alanlara: İslami STK’ların 20 yıllık dönüşümü

İlke Derneği, “Türkiye’de İslami STK’ların Kurumsal Yapı ve Faaliyetlerinin Değişimi” adlı raporunu bir basın toplantısıyla açıkladı. İslami sivil toplum kuruluşlarının değişimlerinin incelendiği raporda, kuruluşlarda kadın etkinliğinin artmasından uluslararası faaliyetlere geçilmesine, mali yapılardaki değişimden çalışan ve gönüllü profilinin farklılaşmasına kadar birçok başlıkta yaşanan değişim yer aldı.

İlke Derneği, İslami sivil toplum kuruluşlarının son 20 yıllık değişimini incelediği “Türkiye’de İslami STK’ların Kurumsal Yapı ve Faaliyetlerinin Değişimi” adlı raporunu bir basın toplantısıyla açıkladı. 31 İslami STK’nın 41 yöneticisi ile derinlemesine mülakatlar sonucu oluşturulan raporla, İslami STK’ların değişimlerini incelemek, yeni eğilim ve ihtiyaçlarını tespit etmek amaçlandı.

Geleneksel yapılardan kurumsal yapılara

Raporda İslami STK’ların değişimi, 1990’lar öncesi, 1990’lar sonrası ve 2000 sonrası olmak üzere üç dönemde ele alınırken, STK’ların bu süreçte geleneksel enformel yapıdan kurumsallaşmış formel yapılara dönüştüğü kaydedildi.

Raporda 28 Şubat sürecindeki müdahalelerin İslami STK’ları siyasallaştırdığı ifade edilirken, rapora göre en büyük değişim, İslami STK’ların devlete muhalif konumdan devlete yardımcı bir konuma evrilmesi oldu.

STK’ların yerel örgütlenmelerden uluslararası faaliyet gösteren yapılara dönüştüğü, geleneksel mali kaynakları olan bağış ve aidatların yerini yeni dışsal fonların aldığı, gönüllü ilişkilerden profesyonel yapılara evrildiği, kadınların kuruluşlar içerisinde etkinliğinin arttığı, kapalı alanlardan kamusal mekanlara geçildiği gibi birçok başlıkta İslami STK’ların değişim ve dönüşümü ele alındı. Yapılan basın toplantısında, İslami STK’ların kapalı, izole kurumlardan kamusal mekanlara geçmesi, “Ayakkabısız girilen mekanlardan, ayakkabı ile girilen kurumlara dönüşmek” olarak nitelendirildi ve STK’ların kurumsallaşması, profesyonel yapıya evrilmesi bu örnek üzerinden değerlendirildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.