Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Kore’nin en güçlü Nobel adayı, 85 yaşındaki şair Ko Un, taciz iddiaları nedeniyle itibarını kaybetti

Güney Kore’nin Nobel Edebiyat ödülü için en güçlü adayı olarak gösterilen, en ünlü şairi Ko Un’un şiirleri artık okul kitaplarında yer almayacak; başkent Seul’de devletin adına açtığı kütüphane ismini tabelasından sildi bile ve açtığı sergi de apar topar kapatıldı. Eski bir Budist rahip olan 85 yaşındaki Ko’nun Güney Korelilerin teveccühünü bir anda kaybetmesinin sebebi, hakkındaki cinsel taciz iddiası.
İddianın sahibi de bir şair: Choi Young-mi. Choi, Aralık’ta yayınlanan “Canavar” isimli şiirinde, medya tarafından derhal Ko olduğu tespit edilen Şair K rumuzuyla bahsettiği bir erkeğin cinsel tacizlerinden bahsediyor. Şiir mealen şöyle:
“Şair K’nın genç kadınları elleme huyu konusunda uyarmışlardı beni. Bir süre sonra yine de onun yanına oturmuş olmam zayıf belleğimin suçu. Ben de. Kızkardeşimden ödünç aldığım ipek gömleğim kırıştı. Yıllar sonra onunla bir yılbaşı partisinde karşılaştım. Evli bir kadın editörün yanına oturmuş her zamanki gibi onu da elliyordu.”

Herkesin bildiği sırlar ayyuka çıkıyor

Adını asla telaffuz etmese de, şiirindeki kişinin Ko olduğu iddiasını yalanlamayan Choi, Kore medyasına verdiği mülakatta, “şair K”nın tacizciliğinin herkesin bildiği bir sır olduğunu ve pek çok kişinin bu davranışa maruz kaldığını anlatıyor: “O ve onun gibiler başlıca edebiyat dergilerinin yayın kurullarındalar. Bu dergiler genç şair ve yazarlar için, edebi çıkışlarını yapabilecekleri en önemli mecra. Eğer ses çıkarmaya, reddetmeye kalkarsanız, cezalandırılırsınız. Eserleriniz yayınlanmaz.”
Şiirin yayınlanmasından sonra başka şair ve yazarlar da sosyal medya hesapları aracılığıyla “Ben de taciz edildim” açıklamaları yaptılar. 1962’de rahipliği bıraktıktan sonra yazmaya başlayan Ko’nun siyasi görüşleri nedeniyle hapis yatmışlığı da var. Hapishanede kendine verdiği bir sözü, tanıştığı herkesin adını bir şiirde geçirme sözünü tutan şairin, taciz iddiaları nedeniyle kapatılan sergide 5600 kişiyi adıyla andığı 4001 şiirinin el yazmaları bulunuyordu. 150’den fazla şiir kitabı bulunan Ko iddialarla ilgili henüz Kore’de suskunluğunu bozmadı. Ama ünlü şair İngiltere’deki yayınevi aracılığıyla Guardian’a bir açıklama yollamış: “Kore’de gerçekleri açıklamak için zamanın geçmesini bekliyorum ama bağlam ve olgulardan uzak olan yabancı dostlarıma eşimi ya da kendimi utandıracak hiçbir şey yapmadığımı teyit edebilirim.”
Güney Kore’nin önde gelen tiyatro yönetmenlerinden, Kore Ulusal Tiyatrosu eski sanat yönetmeni Lee Youn-taek de, hakkındaki taciz suçlamalarının ayyuka çıkması üzerine geçen ay bir basın toplantısıyla özür dilemiş ve “hukuki karşılığı dahil” cezası neyse çekmeye hazır olduğunu söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.