Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’da seçimlerden tek başına iktidar çıkmadı: Beş Yıldız Hareketi % 32 ile koalisyon liderliğine aday

İtalya’da 630 üyeli parlamento ve 315 üyeli senato için dün yapılan genel seçimlerde ilk sonuçlara göre hiç bir parti ve blok tek başına iktidar olamıyor. Seçimin en ilginç sonuçlarından biri düzen-karşıtı görülen ve kendisini ne sağda ne solda diye tanımlayan Beş Yıldız Hareketi’nin % 32 oy alarak tek başına en çok oyu alan parti olması. Bu kesin olmayan sonuçlara göre Beş Yıldız Hareketi parlamentoda 195 ile 235 sandalye arası koltuğa sahip olacak.

Beş Yıldız Hareketi lideri Beppe Grillo’nun bir mitingi

Öte yandan sağ ve aşırı sağın birleşiminden oluşan blok (içinde İtalya eski Başbakanı Silvio Berlusconi’nin olduğu Forza Italia, Kuzey Ligi ve İtalya’nın Kardeşleri partilerinden oluşuyor) oyların % 37’sini aldı.

Merkez sol olarak bilinen Demokrat Parti ise (başında Matteo Renzi bulunuyor) oyların % 20’sini alabildi. Renzi ve merkez sol için bu büyük bir hayalkırıklığı çünkü bu sonuç 2014 Avrupa parlamentosu seçimlerinde aldığı oyun yarısına bile denk gelmiyor. Avrupa genelinde merkez sol ve sosyal demokrat partilerin hızlı düşüşü devam ediyor.

Beş Yıldız Hareketi ve lideri Beppe Grillo 

Dün yapılan seçimlerin en ilginç sonucu 2009 yılında komedyen Beppe Grillo tarafından kurulan Beş Yıldız Hareketi’nin tek başına en yüksek oyu alması. 2013 yılında ilk defa katıldığı seçimlerde de hareket yine tek başına % 25 oy almıştı. O zaman da tek başına en çok oy alan hareket olmuştu. Beş Yıldız Hareketi düzen karşıtı ana-akım medya tarafından popülist olarak nitelendiriliyor. Hareket ise sadece kendi çıkarını düşünen siyasetçiler ile her zaman kar elde etmeyi düşünen finans kurumlarının karşısında olduğunu belirterek düzen karşıtı olduğunu belirtiyor.

Hareketin etkisini azaltmayı amaçlayan ana-akım medyaya göre Beş Yıldız Hareketi aynı zamanda AB karşıtı. Ancak Beş Yıldız Hareketi bütün kararların Brüksel’de bir kaç teknokrat tarafından alınmasına karşı olduğunu ve birliğin yapısının demokratik olmadığını savunuyor. Hatta hareket, Avrupa Birliğinden ziyade Akdeniz Birliğini öneriyor. Bununla birlikte hareket güvencesizlik ve geleceksizlik içinde yaşayan toplumun pek çok kesiminden oy alıyor ancak bunlar arasında gençler başı çekmekte.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.