Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’nin ilk feministi Mary Wollstonecraft’ın heykelinin dikilmesi için 40 erkek imzacı oldu

İngiltere’de İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’in başını çektiği 40 erkek, hayatını kadın hakları savunuculuğuna adamış İngiltere’nin ilk feministlerinden, felsefeci ve yazar Mary Wollstonecraft’ın heykelinin dikilmesi için imzacı oldu. Liberal Demokrat Parti lideri Vince Cable, aktörler Sam West ve Jason Isaacs gibi isimlerin de yer aldığı imza kampanyasını, yine aralarında politikacıların da bulunduğu 80 kadın geçen yıl başlatmıştı.
İmzacı erkeklerin Guardian gazetesine gönderdikleri mektup şöyle:
“Mary Wollstonecraft ne eğitimli ne de ayrıcalıklı biriydi ama 250 yıl önce yaptığı toplumsal cinsiyet eşitliği çağrısı ile zamanının en ilerici fikir önderiydi. Bizler için bugün hâlâ öyle. Wollstonecraft’ın fikirleriyle etkilemiş olduğu Millicent Fawcett, Thomas Paine ve William Gladstone’un heykelleri meydanlarımızı süslüyor. Lütfen Wollstonecraft’ın olağanüstü yaşamını onun için de bir heykelle kutlayalım.”

mary1

“İnsanlığı iyileştirmeye meyilli en sağlıklı sonuçlar kadınca bir devrimden beklenebilir”

1759-1797 yılları arasında yaşayan Mary Wollstonecraft, Kız Evlatların Eğitimi Üzerine Düşünceler’de (1787) genç bir kadının çalışmak için kısıtlı seçeneklerinin olmasını tartışmaya açmış, kadın erkek eşitliğini gündeme getirdiği Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi (1792) adlı eserinde ise, erkeklerin kadınlardan “doğaları gereği” üstün olmadığını, kadının geri oluşunun eğitim alamayışından kaynaklandığını savunmuştu. Fransız Devrimi’ne bizzat tanıklık etmiş olan İngiliz yazar, Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi’nde erkeklerin kadınları eve hapsederek “aklı ermez kadın” imajından mesul olduğunu vurgulayarak şöyle der:
“Bence bugünkü kadınların cehaletle aptal ya da habis hale getirildiklerini tartışmaya gerek yok. Gözlemden gelen bir ihtimalle en azından öyle görülüyor ki insanlığı iyileştirmeye meyilli en sağlıklı sonuçlar kadınca bir devrimden beklenebilir.”
20. yüzyıla kadar Wollstonecraft’ın sıradışı özel yaşamı, eserlerinden daha fazla konu edildi. Anarşist hareketin kurucularından William Goldwin ile evlenen Wollstonecraft, 38 yaşında, sonradan Frankenstein’ın yazarı Marry Shelly olarak tanınacak ikinci kızı Mary Wollstonecraft Godwin’i doğurduktan 11 gün sonra hayatını kaybetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.