Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Filipinler Cumhurbaşkanı Duterte’nin medya ile savaşı

Filipinler’de Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte’nin haberlerini sahte ilan edip, yerli ve milli olmamakla itham ettiği Rappler adlı online haber sitesi ülkede basın özgürlüğü mücadelesinin ön cephesi haline geldi. 2012’de CNN’in eski Filipinler bürosu şefi Maria Ressa tarafından 12 haberci ile birlikte küçük bir girişim olarak kurulan Rappler, son iki aydır Duterte’nin hedefinde: İlk önce Rappler muhabirlerinin Cumhurbaşkanlığı akreditasyonu iptal edilmiş, ardından da haber sitesinin tümden yayın lisansı. Geçen hafta ise 2,5 milyon dolar tutarında vergi kaçırdıkları iddiasıyla şirket hakkında soruşturma açılmış.

Duterte ilk kez geçen Temmuz’daki ulusa sesleniş konuşmasında hedef almış Rappler’ı ve asıl sahiplerinin Amerikalılar olduğunu iddia etmiş. İngiliz the Guardian gazetesine demeç veren Maria Ressa, “%100 Filipinlilerin sahip olduğu bir şirketiz ve bunu kanıtlayan belgelerimiz var” diyor ve yasal yolları kullanarak haber sitesinin ayakta kalma mücadelesini sonuna kadar sürdüreceklerini belirtiyor: “Amacımız haber vermeye devam etmek. Aslına bakarsanız cumhurbaşkanının bizim gibi küçük bir işletmeyi tehdit görmesi büyük iltifat.”

filipinler
Rappler’ın kurucusu Maria Ressa

Filipinler lideri Duterte’nin 2016 yılında başlattığı ve yargısız infaz iddiaları arasında Ocak 2018 itibariyle 12 bin kişinin ölümüne yol açan “uyuşturucuya karşı savaş”ı hakkında Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi de insanlığa karşı işlenmiş suçlar bağlamında inceleme başlatmış durumda. Duterte, işte bu savaşa dair medyada çıkan haberleri kontrol etmek istiyor. Ülkenin en çok satan gazetesi the Philippine Inguirer ve en büyük televizyon kanalı ABS-CBN de baskı altında. Rappler ise yayın lisansının iptal edilmesi üzerine, sesini dünya çapında duyurma ihtiyacı hissetmiş. Ressa iptal kararı için Yüksek Mahkeme’ye yaptıkları başvurunun sonuçlanmasının – Yüksek Mahkeme yargıçlarını atama yetkisinin Duterte’de oluşundan yola çıkarak- yıllar alabileceğini söylüyor, ve uluslararası basın örgütlerini dayanışmaya çağırıyor.

Rappler muhabirleri özellikle sosyal medyada saldırı altında olduklarını söylüyorlar. Trol ve botların cinsel şiddet ve ölüm tehditleri aralıksız sürüyor. Ressa, “bu nefret saldırıları ile bizi susturmak, soru sormamızı engellemek ve her tür muhalefeti göz dağı vererek bastırmak istiyorlar ama teslim olmayacağız” diyor ve ekliyor, “Ülke çok kritik bir dönüşüm sürecinde ama Duterte henüz Filipinler’de demokrasinin ölüm çanlarını çalabilmiş değil. Uyanık olmak zorundayız. ”

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.