Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Filistin Başbakanı Hamdallah’a Gazze’deki suikast girişiminin perde arkası

Filistin Yönetimi Başbakanı Rami Hamdallah’ın konvoyuna dün Gazze Şeridi’nde bombalı bir saldırı düzenlenmiş, Hamdallah suikast girişiminden yaralanmadan kurtulmuştu.  Saldırının sorumluluğunu üstlenen olmazken Filistin Yönetimi güvenlik önlemlerinin yetersizliğine vurgu yaparak olaydan Hamas’ı sorumlu tuttu. Filistin topraklarında yaşayan tek İsrailli gazeteci Amira Hass ise, saldırıyı düzenleyebilecek şüpheliler arasında Hamas’tan başkalarının da olabileceğine dikkat çekiyor. Hass’ın Haaretz gazetesinde yayınlanan analizini olduğu gibi aktarıyoruz:

“Gazzelilerin uzun süredir bekledikleri bir atık arıtma tesisinin açılışı için Gazze Şeridi’ne gelen üst düzey bir Filistin Yönetimi yetkilisine saldırmak, Hamas’ın işine gelmez. Ramallah’tan gelen ziyaretçilere saldırı düzenlenmesine göz yummak da Hamas’ın işine gelmez. Hamas kendisini, başarısızlıklarından ötürü değil, halkının çıkarlarını gözettiği için iktidarını paylaşmaya hazır güçlü bir yönetim gibi göstermek istiyor. Böyle bir saldırıyı önleyememiş olması Mısır, El Fetih ve Filistin Yönetimi’yle müzakerelerdeki pozisyonunu zayıflatacaktır.

Hamas ile Fetih arasında süregiden uzlaşma görüşmelerindeki açmazlar, Hamas için gayet elverişli bir durum yaratıyor: Gazze’yi de facto kontrol etmeye devam ederken, onu boykot eden donör ülkeler acil ihtiyaç duyulan altyapı yatırımlarını Filistin Yönetimi üzerinden aktarmayı sürdürüyor. Bu altyapı projeleri İsrail’in kuşatması yüzünden yaşanan insani ve çevresel felaketi hafifleteceğinden, Hamas’a karşı halkın ayaklanma gerekçelerinden birini de elimine etmiş olacak.

2007 yılında Beit Lahiya’daki eski atık arıtma tesisindeki havuzlardan birinin taşması sonucu beş kişi kanalizasyonda boğulmuştu. Yılllar yılı kanalizasyon denize aktı.

Hamdallah’ın açılışını yaptığı, 75 milyon dolarlık maliyetini İsveç, Belçika, Fransa, Avrupa Komisyonu ve Dünya Bankası’nın karşıladığı tesis 400 bin kişiye hizmet gitmesi anlamına geliyor. ABD, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Rusya’dan oluşma Ortadoğu Dörtlüsü, tesisin inşası için gereken malzeme ve uzmanların Gazze’ye girişi için İsrail yönetimini ikna etti. Onların aracılığı olmasa inşaası muhtemelen yıllar alacaktı.”

Rami Hamdallah 2 Haziran 2013 tarihinde, Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas tarafından eski başbakan Selam Feyyad’ın yerine yeni başbakan olarak atandı. Nablus’ta, El-Nacah Ulusal Üniversitesi’nin rektörü olan 60 yaşındaki Hamdallah, 2000 yılında üç çocuğunu birden bir trafik kazasında kaybetmişti. El Fetih üyesi olan Filistin Yönetimi’nin başbakanına yönelik suikast girişimini Hamas “iğrenç bir suç” olarak nitelendirerek kınadı ve soruşturma başlattığını duyurdu. Filistin Başbakanlık makamı, İsrail’in işgali altındaki Batı Şeria’da bulunuyor ve Filistin Başbakanı Gazze Şeridi’ne İsrail topraklardan geçerek ve İsrail’in izniyle seyahat ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.