Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dördüncü kez devlet başkanı seçilen Putin, Stalin’den sonra 20 yıl süreyle Kremlin’i yöneten ilk lider olacak

Vladimir Putin, dün Rusya’da yapılan seçimlerde dördüncü kez devlet başkanı seçildi. Seçimleri kaybetme ihtimalinin dahi düşünülmediği Putin, 2024’e kadar görev yaparak Stalin’den beri 20 yıl süreyle Kremlin’i yöneten ilk lider olacak.

Gelen sonuçlara göre Putin’in oyların %75’ini aldığı görülüyor. Adil bir yarıştan uzak olan seçimlerde Kremlin’in meşruiyeti açısından önemli bir gösterge olarak görülen seçime katılım oranı, akşam saatlerinde %60’a ulaştı. Kremlin, sandıklar kapanana kadar katılımın 2012’deki katılım oranı olanı %65’e ulaşmasının beklendiğini açıkladı.

putin kapak

Akşam saatlerinde Kremlin’de halka seslenen Putin, “Desteğiniz için teşekkür ederim, oy kullanan herkes büyük ulusal takımımızın bir parçası” diye konuştu. Bir gazetecinin gelecek seçimlerde tekrar aday olup olmayacağı sorusunun üzerine Putin, “Söylediğiniz şey çok saçma. Ne yani, 100 yıl bu sarayda mı oturacağım? Hayır!” yanıtını verdi.

Seçimlere Putin’le birlikte yedi aday daha katıldı. Putin’den sonra en fazla oyu %12 ile ise “milyoner komünist” olarak anılan Pavel Grudinin aldı.

russia-figures_2158414b

Putin’in kampanya müdürü seçime katılımın yüksek olduğunu açıklayarak İngiltere’nin Rusya’ya karşı yaptığı suçlamaların Rus seçmenini bir araya getirdiğini belirtti. Kampanya müdürü “Katılım beklediğimizden yüksek ve bunun için Rus toplumunun mantalitesini tanımayan İngiltere’ye teşekkür etmeliyiz. Tam toplumu mobilize etmemiz gereken anda bizi baskı altına almaya çalıştılar” diye konuştu.

Kremlin birkaç haftadır seçimlere katılıma ağırlık vermişti. Kremlin tarafından düzenlenen “gel ve oyunu kullanan” kampanyası kapsamında, oy verenler arasında iphone ve araba çekişlileri dahi düzenlendi. Seçimi boykot eden muhalefet ise ülkenin dört bir yanına seçimi izlemeleri için gözlemciler yolladı.

sandık

Yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle seçimlere katılması engellenen muhalefet lideri Aleksi Nadalny’nin örgütlediği gözlemcilik faaliyetlerinde birçok yerde sahte oy ve benzeri hilelerin yapıldığı bildirilse de resmi seçim komitesi oy verme esnasında ciddi sorunların yaşanmadığını duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.